Goudprijs op weg $ 2.200, met dank aan de Amerikaanse centrale bank?

\"\"

De Federal Reserve heeft een duidelijk verkrappingspad uitgestippeld en dat maakt de weg vrij voor de goudprijs om nieuwe hoogtepunten boven $ 2.000 per ounce te laten optekenen aangezien inflatie een duidelijke bedreiging voor consumenten zal blijven. George Milling-Stanley, hoofd goud strategie bij State Street Global Advisors, stelt dat de monetaire beleidsbeslissing van vorige week woensdag iets agressiever was dan hij had verwacht; hij voegde er echter meteen aan toe dat de beslissing toch veel milder was dan de marktvooruitzichten.

Zoals verwacht verhoogde de Federal Reserve de rente met 25 basispunten. Tegelijkertijd gaf het aan dat het op de volgende vergadering zou kunnen beginnen met het afbouwen van zijn balans. De Amerikaanse centrale bank actualiseerde ook haar economische projecties, verlaagde haar groeiprognose en verhoogde haar inflatieverwachtingen voor 2022. Ten slotte ziet de centrale bank ook het potentieel voor zeven renteverhogingen dit jaar.

Hoewel dit misschien havikachtig klinkt, zei Milling-Stanley dat het niet genoeg zou zijn om de goudmarkt bang te maken. \”Als de Federal Reserve inderdaad doorzet met zijn plan dat de rente tegen het einde van het jaar op 1,75% moet brengen, hoeft dit de goudprijs niet af te remmen\”, zei hij. \”De rente blijft dit jaar onder de 2%. Ik denk niet dat de goudmarkt zich veel zorgen hoeven te maken, want een rente van 2% is nog steeds belachelijk laag.\”

Milling-Stanley zei dat die goudmarkt overigens reageert zoals hij had verwacht. Nu de blauwdruk van de Fed is opgesteld, kunnen beleggers zich nu concentreren op de groeiende inflatiedreiging, voegde hij eraan toe. In december zag het team van Milling-Stanley bij State Street Global Advisors de goudprijs in 2022 tussen $ 1.800 en $ 2.000 per ounce noteren. Vanwege de oorlog van Rusland met Oekraïne, die bijdraagt ​​aan het toch al gloeiend hete inflatieklimaat, mogen de objectieven echter verhoogd worden. Daarom lijkt een koersdoel van $ 2.200 nu haalbaar.

Onlangs liet de Amerikaanse consumentenprijsindex zien dat de inflatie op jaarbasis in februari met 7,9% steeg, waarmee een nieuw hoogtepunt in 40 jaar werd bereikt. Milling-Stanley voegde toe dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de inflatie de rest van het jaar hoog zal blijven. Hij voegde eraan toe dat hij verwacht dat stijgende lonen in het licht van stijgende grondstofprijzen de inflatie langer hoog zullen houden dan de Amerikaanse centrale bank verwacht. Terwijl de Fed de inflatie dit jaar boven de 4% ziet stijgen, verwacht ze voor 2023 een veel kleinere stijging van 2,6%. \”Met een CPI van 7,9% moest Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell wel iets doen. Maar hij zal voorzichtig blijven als het gaat om het vervullen van zijn dubbele mandaat\”, zei hij. \”De Federal Reserve kan slechts geleidelijk stap voor stap bewegen.\”

Hoewel de inflatie hoog zal blijven, zei Milling-Stanley dat hij geen omgeving ziet zoals in de jaren zeventig, waar deze uit de hand liep en de Amerikaanse centrale bank, onder Paul Volcker toen nog, gedwongen werd de tarieven te verhogen tot bijna 20%. \”In de jaren zestig en zeventig hadden we inflatie in het systeem ingebakken en dat in een periode van zowat 20 jaar. Volker had te maken met een inflatie van 16%, 17%, 18% per jaar. In het VK hadden we drie jaar op rij een inflatie van 25% per jaar. We komen nog lang niet in de buurt van die niveaus.\”

Naast de groeiende inflatiedreiging, zei Milling-Stanley dat dalende wereldwijde groeiprognoses als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne de speculatieve investeringsvraag naar goud zullen blijven ondersteunen.