Azië dreigt als gevolg van pandemie weg te zakken in armoede

\"\"

Zuidoost-Azië worstelt met hoge armoedeniveaus, aangezien de steeds terugkerende golven van Covid-19 een slag hebben toegebracht aan de arbeidsmarkt in de regio, aldus de Asian Development Bank. Vorig jaar dreef de pandemie 4,7 miljoen meer mensen in Zuidoost-Azië in extreme armoede – wat wordt gedefinieerd als een situatie waarin mensen van minder dan $ 1,90 per dag moeten leven – en tevens werden 9,3 miljoen banen in de regio uitgewist, aldus de ADB in een rapport dat vorige week woensdag werd gepubliceerd.

\”De pandemie heeft geleid tot wijdverbreide werkloosheid, toenemende ongelijkheid en toenemende armoede, vooral onder vrouwen, jongere werknemers en ouderen in Zuidoost-Azië\”, zei ADB-president Masatsugu Asakawa. Veel landen in Zuidoost-Azië hebben hun zwaarbevochten economische en ontwikkelingsvooruitgang verloren terwijl ze blijven worstelen met de verspreiding van de ommicron Covid-variant.

Hoewel ADB een groei van 5,1% verwacht in 2022, aangezien hogere vaccinatiepercentages ertoe leiden dat economieën weer opengaan, waarschuwde het dat de nieuwe variant de groei met maar liefst 0,8% zou kunnen verminderen. De landen met het hoogste aantal gemelde Covid-19-gevallen in de regio sinds het begin van de pandemie zijn Vietnam (6,55 miljoen), Indonesië (5,91 miljoen) en Maleisië (3,87 miljoen).

\”De impact van de pandemie op armoede en werkloosheid zal waarschijnlijk aanhouden naarmate de inactieve werknemers steeds meer ongeschoold blijken te zijn en de toegang van de armste mensen om hogerop te raken verder verslechtert\”, zei ADB. “Als dit gebeurt, zal de ongelijkheid van generatie op generatie overgedragen worden. Een vicieuze cirkel die maar moeilijk te doorbreken valt.”