Bank of Japan heeft er een gerust hart in

\"\"

De Bank of Japan handhaafde afgelopen vrijdag haar enorme stimulansmaatregelen en waarschuwde voor de risico\’s voor een broos economisch herstel als gevolg van de crisis in Oekraïne, wat de verwachting versterkt dat het een uitbijter zal blijven te midden van een wereldwijde verschuiving naar een strakker monetair beleid. Maar ondanks alles was de inhoud van de boodschap eerder gematigd.

De Bank of Japan heeft er dus een gerust hart in. Deze gematigde toon van de BOJ staat in schril contrast met de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England, die vorige week de rente verhoogden om te voorkomen dat de snel stijgende inflatie zich verankerde. Zoals algemeen werd verwacht, handhaafde de BOJ haar kortetermijnrentedoelstelling op -0,1% en die voor de 10-jarige obligatierente rond 0% tijdens de tweedaagse beleidsvergadering die op vrijdag eindigde.

\”De Japanse economie trekt aan en dat is een duidelijke trend waar we niet omheen kunnen kijken\”, zei de BOJ in een verklaring. Het beeld was niettemin toch minder optimistisch dan dat van de vorige bijeenkomst in januari, toen het zei dat de economie \”duidelijkere tekenen van herstel\” vertoonde.

De centrale bank waarschuwde ook voor nieuwe risico\’s van de crisis in Oekraïne, die volgens haar de financiële markten destabiliseerde en de grondstofkosten sterk opdreef. \”Er is zeer grote onzekerheid over de impact die ontwikkelingen in Oekraïne kunnen hebben op de Japanse economie en prijzen via markten, grondstofprijzen en overzeese economieën\”, aldus de verklaring. Of met andere woorden: de Japanse centrale bank houdt toch nog een slag om de arm.