Een steuntje in de rug van Poetin: dienstverlenende bedrijven oliesector trekken zich niet terug uit Rusland

\"\"

De drie grootste internationale servicebedrijven uit de oliesector blijven in Rusland actief en volgen niet de westerse oliemajors die de afgelopen weken stuk voor stuk hebben gezegd te stoppen met hun Russische joint ventures en projecten en met de handel in Russische olie.

Terwijl BP, Shell en ExxonMobil zich haastten om aan te kondigen dat ze zich terugtrekken uit al hun activiteiten en belangen in bedrijven en joint ventures in Rusland na de invasie van Poetin in Oekraïne, hebben Schlumberger, Halliburton en Baker Hughes nagelaten dergelijke stappen te nemen. De drie olieveldservicebedrijven de grootste ter wereld, hebben niet gereageerd op de verzoeken van de Financial Times voor commentaar op hun Russische activiteiten.

Schlumberger, Halliburton en Baker Hughes zijn partners van de grootste Russische olie- en gasbedrijven, waaronder het door de staat gecontroleerde Rosneft en Gazprom Neft. De huidige sancties tegen Rusland verbieden nieuwe investeringen van Amerikaanse en EU-bedrijven in Russische energie, maar ze beperken de bestaande activiteiten niet, aldus FT.

\”Het is veel gemakkelijker voor hen om onder de radar te opereren omdat ze olie en andere natuurlijke hulpbronnen niet rechtstreeks exploiteren of exporteren\”, vertelde Audun Martinsen, hoofd van onderzoek naar energiediensten bij Rystad Energyin een commentaar op de activiteiten van olieveldservicebedrijven in Rusland. .

Voor Schlumberger, \’s werelds grootste olieveldservicebedrijf, vertegenwoordigt Rusland momenteel ongeveer 5 procent van zijn wereldwijde omzet, zei CEO Olivier Le Peuch vorige week in een update over de vooruitzichten voor het kwartaal eindigend op 31 maart 2022.

Begin deze maand, nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, verzamelden demonstranten zich voor de kantoren van Schlumberger in Sugar Land in Houston om te eisen dat \’s werelds grootste olieveldservicebedrijf stopt met zakendoen in Rusland, meldde de Houston Chronicle.