Amerikaanse boeren profiteren niet van gestegen graanprijzen wegens paniek op de markt

\"\"

Nadat de Russische invasie van Oekraïne de wereldwijde tarwefutures deed stijgen, dachten de Amerikaanse boeren goede zaken te kunnen doen.  De prijzen stegen met ongeveer 30% tot bijna $ 12 per schepel, ongeveer de hoogste stand die de boeren zich konden herinneren in bijna een halve eeuw. Maar dat was buiten de waard gerekend. Want de ‘farmers’ zitten toch met de handen in het haar.

Blijkt dat de grondstoffenmarkt op zijn kop staat. De futuresprijzen voor maïs en tarwe zijn zo abrupt gestegen dat velen in de complexe keten van graanverwerking – lokale boerencoöperaties, graanliften, korenmolens en exporteurs – stopten met kopen van graan uit angst dat ze die niet met winst konden doorverkopen.

Anderen konden zich geen sectorbrede risicobeheerstrategie veroorloven die bekend staat als hedging en die de wereldwijde grondstoffenmarkten in beweging houdt. Raketten die in Oekraïne vielen, hadden dat systeem op zijn grondvesten doen schudden,

\”De markt is gewoon in paniek\”, vertelde Andrew Jackson, een graanhandelaar aan Reuters. Veel van deze spelers blijven terughoudend met aankopen en willen eerst zien of het Oost-Europese conflict al dan niet uit de hand loopt: Rusland is \’s werelds grootste tarwe-exporteur en Oekraïne is een belangrijke wereldwijde leverancier van zowel tarwe als maïs.

Hoewel sommige Noord-Amerikaanse graan verwerkende hebben verzekerd dat ze over genoeg graan van eerdere oogsten bij de hand hebben om enkele maanden te blijven produceren, zouden langdurige of herhaalde verstoringen van de graanhandel uiteindelijk kunnen bijdragen aan de toch al hoge voedselprijzen.

Ondertussen zet het onvermogen om een ​​deel van hun wintertarwe te verkopen – waarvan de oogst in juni begint – de Amerikaanse boeren onder druk. De farmers hebben nu contant geld nodig om te betalen voor zaad en kunstmest vóór het planten in de lente, evenals voor de grondhuur en verschuldigde belasting.

Volgens gegevens van de American Farm Bureau Federation en het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) zullen de kunstmestkosten alleen dit jaar naar verwachting met doen 12% stijgen, na een stijging van 17% vorig jaar. Als Amerikaanse boeren besluiten te bezuinigen, kan dat de opbrengst voor de herfstoogst inperken op een moment dat de wereld binnenkort misschien meer graan nodig heeft.

Vooral ontwikkelingslanden zijn bijzonder kwetsbaar voor aanbodtekorten en hoge graanprijzen, zegt Don Roose, president van landbouwmakelaar U.S. Commodities. \”Opkomende markten zoals Afrika zouden minder brood kunnen kopen\”, zei Roose.