Hou de dollar in de gaten: rendementen Amerikaanse staatsobligaties stijgen naar hoogste niveaus sinds 2019

\"\"

De koersen van de Treasuries zijn ingestort, waardoor de twee-, vijf- en tienjaarsrente in de Verenigde Staten zich op het hoogste niveau sinds mei 2019 bevinden. Dit terwijl de beleidsmakers in de VS en Europa de verwachtingen voor hogere rentekosten opschroefden in het licht van de toenemende inflatiedruk.

De tweejaarsrente – gevoeliger voor beleidswijzigingen van de Fed dan de langerlopende rentevoeten – steeg met 10 basispunten tot 2,036%. De stand bedroeg op 7 maart nog minder dan 1,5%. De stijging heeft te maken dat handelaren tegen december zeven verhogingen met telkens een kwart punt hebben in geprijsd. De rente op vijfjaars obligaties steeg met 11 basispunten tot 2,255%, terwijl de 10-jaarsrente bijna 10 basispunten klom tot 2,248%.

De 30-jaarsrente steeg tot net onder de piek van vorige week nadat de Fed haar beleidsrente voor het eerst sinds 2018 verhoogde. Het vooruitzicht van meer emissies van bedrijfsobligaties, waaronder zeven nieuwe obligaties van GlaxoSmithKline Plc, werd ook gezien als een duw in de rug van de obligatierendementen op lange termijn.

\”We zagen vrij snel en zien dat de tweejarige obligaties reageerden op de marktverwachting van meer nog renteverhogingen\” zegt Greg Faranello, hoofd van de Amerikaanse rentehandel en -strategie bij AmeriVet Securities. Maandag verklaarde Raphael Bostic, president van de Fed van Atlanta, die voorstander is van een minder agressieve benadering dan de meeste van zijn collega-functionarissen, dat de zich snel wijzigende gebeurtenissen een snelle aanpassing van het beleidstraject zouden kunnen rechtvaardigen\”.

Twee Fed-functionarissen zeiden vrijdag anderzijds dat ze open staan ​​voor het verhogen van de rentetarieven in stappen van een half procentpunt, ze dringen aan op agressievere maatregelen om de hoogste inflatie in 40 jaar te beteugelen. \”De financiële markten zijn naar onze mening nog steeds onderwogen wat betreft de kansen dat de Fed meer renteverhogingen zal moeten doorvoeren om de inflatie weer in de richting van haar doel te brengen\”, zei Praveen Korapaty, chief global rate strateeg bij Goldman Sachs Group Inc., vrijdag in een notitie.