Bestuurder Nagel van ECB wil dat Lagarde rente sneller verhoogt

\"\"

Joachim Nagel van de ECB zegt dat renteverhogingen niet mogen worden uitgesteld, maar dat ze in 2022 zouden moeten beginnen. De Europese Centrale Bank zou dus het verhogen van de rentetarieven vanaf recorddieptes niet moeten uitstellen als de inflatie daarom vraagt, aldus Joachim Nagel, lid van de Raad van Bestuur van de centrale bank. Impliciet zegt hij daarmee dat ECB-gouverneur Lagarde te traag te werk gaat.

Als de ECB de netto-aankoop van obligaties zoals gepland in het derde kwartaal beëindigt, opent dit de mogelijkheid om de rente dit jaar indien nodig dit jaar al te verhogen\”, zei Nagel, hoofd van de Duitse Bundesbank maandag tijdens een evenement in Hannover. \”Het lijkt heel duidelijk dat als de inflatievooruitzichten dit vereisen, we moeten doorgaan met het normaliseren van het monetaire beleid en ook moeten beginnen met het verhogen van onze belangrijkste rentetarieven\”, zei hij. \”We moeten de exit uit een zeer ruim monetair beleid niet uitstellen.\”

De opmerkingen volgen op het onverwachte besluit van de ECB van deze maand om de afbouw van de stimuleringsmaatregelen te versnellen – wat aangeeft dat de centrale bank zich meer zorgen maakt over de recordinflatie dan over de risico’s voor het pandemische herstel van de economie van de eurozone als gevolg de Russische invasie van Oekraïne.

Maar de ECB loopt achter bij andere grote centrale banken bij het verhogen van de rentetarieven, terwijl de Federal Reserve en de Bank of England al begonnen zijn met het verhogen van de rente.

Nagel benadrukte dat er aanzienlijke opwaartse risico\’s zijn voor de inflatie in de regio. Vorige week zei zijn Nederlandse collega Klaas Knot dat hij twee tariefverhogingen in 2022 niet uitsluit, mochten de prognoses voor de toch al stijgende consumentenprijzen nog verder oplopen. \”Tot nu toe hebben veel economen zich zorgen gemaakt dat het monetair beleid het economisch herstel zou kunnen \’verstikken\’ als de renteteugels te snel worden aangehaald\”, zei Nagel. \”Naar mijn mening is het risico van te laat handelen nu nog groter geworden.\”