Goudmarkt laat zich niet afschrikken door de Fed

\"\"

Het lijkt erop dat de oorlog in Oekraïne niet snel zal eindigen en dat er mensenlevens te betreuren zullen blijven vallen. Tegelijkertijd begint de goudmarkt haar geopolitieke safe haven premie te verliezen. Aan het begin van de week waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds nochtans dat de oorlog de wereldwijde groeiverwachtingen zou verlagen en de consumentenprijzen zou verhogen.

\”De oorlog kan de mondiale economische en geopolitieke orde fundamenteel veranderen als de energiehandel verschuift, toeleveringsketens zich herconfigureren, betalingsnetwerken versnipperen en landen opnieuw nadenken over het aanhouden van reservevaluta. Toegenomen geopolitieke spanningen verhogen het risico van economische fragmentatie, vooral voor handel en technologie,\” zo waarschuwde het IMF.

Maar zelfs als de veilige haven premie van goud begint af te nemen, zijn er nog steeds genoeg redenen voor beleggers om het edelmetaal in hun portefeuille te hebben. \”Je weet simpelweg niet wanneer de volgende geopolitieke gebeurtenis zal plaatsvinden. Je weet niet hoe ver de inflatiedreiging zal reiken, dus een langdurige blootstelling aan grondstoffen en goud is niet meer dan logisch\”, zegt Kristina Hooper, hoofdbeleggingsstrateeg bij Invesco.

Veel analisten hebben erop gewezen dat stijgende inflatie de grootste reden blijft waarom beleggers wat goud zouden moeten aanhouden. Sommige analisten hebben een overwogen positie in het edelmetaal tussen 10% en 15% aanbevolen.

Goud heeft zijn waarde bewezen als een gediversifieerde activa. Wat nog bijdraagt ​​aan het bullish sentiment in goud is het feit dat de Federal Reserve een duidelijk monetair beleidsplan heeft onthuld. Veel analisten hebben opgemerkt dat goud traditioneel slecht presteert voorafgaand aan een nieuwe verkrappingscyclus, maar opnieuw hoger zal gaan zodra het pad is uitgestippeld.

De goudprijs is erin geslaagd om de steun boven de $1.900 per ounce te houden, zelfs nu de Amerikaanse centrale bank dit jaar zeven keer de rente wil verhogen en op de volgende vergadering zou kunnen beginnen met het afbouwen van haar balans.

Inflatie is de belangrijkste reden waarom goud de nieuwe verkrappingscyclus van de Federal Reserve heeft kunnen doorstaan. Uit de laatste CPI-cijfers blijkt dat de inflatie op jaarbasis in februari met 7,9% is gestegen.

\”Als de Federal Reserve inderdaad doorzet met zijn plan dat de rente tegen het einde van het jaar op 1,75% zal zetten. De rente zal dit jaar onder de 2% blijven. Ik denk niet dat de goudmarkt zich veel zorgen hoeft te maken,\” zei George Milling-Stanley, chief goudstrateeg bij State Street Global Advisors.