Dollar kan steun krijgen van sneller dan verwachte rentestijgingen in VS

\"\"

In een toespraak eergisteren verraste FED-voorzitter J Powell de markten door zeer hawkish te klinken. Hij verklaarde duidelijk dat de FED \’indien nodig\’ de rente niet met 25 bp zou verhogen, maar met 50 bp. Op dit moment is de inflatie gewoon te hoog naar zijn zin. Maar de voorzitter zei ook dat hij gelooft dat de centrale bank kan ingrijpen zonder een recessie te veroorzaken. \’Zachte landingen\’ zijn heel gewoon, zei hij.

Hoewel de laatste verklaring een beetje optimistisch lijkt, is de FED duidelijk op zoek om de markten ervan te overtuigen dat ze alert blijft en dat ze korte metten wil maken met het idee uitwissen dat ze \’achter de curve\’ is. Door te overtuigen dat ze greep krijgt op de inflatie, wil de FED vooral de financiële markten gerust stellen. De FED-voorzitter duwde niettemin de obligatiemarkten in de uitverkoop, zo stelde Frank Vranken als head research van Edmond de Rothschild (Europa).

Na een stand van ongeveer 1,90% op vrijdag, bedraagt het rendement op 2-jarige Amerikaanse staatsobligaties nu rond de 2,17%. Evenzo sprong de 10Y-benchmark obligatie van 2,15% naar 2,33%. En over de hele wereld stijgen de obligatierentes. Dat verhoogt de druk op de aandelenmarkten, aangezien de risicopremies dalen terwijl de financieringskosten stijgen. Het wordt bijzonder moeilijk om te voorspellen waar de 10-jaarsopbrengsten het jaar zullen eindigen.

Want als de FED gelijk heeft door te zeggen dat er geen recessie zal volgen op haar renteverhoging, dan zou er geen inversie van de rentecurve moeten zijn en zouden hogere korte marktrentes ook gewoon het lange einde van de obligatiecurve hoger moeten duwen. De hogere obligatierendementen impliceren echter ook dat de waarde langzaam maar zeker terugkeert op de obligatiemarkten. Het gebeurt al op de Angelsaksische obligatiemarkten en het kan ook in Europa gebeuren. Dat gezegd hebbende, komen we nog lang niet in de buurt van positieve reële rendementen. Maar als de inflatie ergens in de toekomst zou afnemen, zou dit uiteindelijk toch kunnen gebeuren…