Nieuwe wereldwijde \’commodity-based\’ monetaire order komt eraan (een reden te meer om naar het goud te kijken)

\"\"

Volgens Credit Suisse, die de Amerikaanse dollar de strijd ziet verliezen, lijkt een nieuwe monetaire ordening steeds waarschijnlijker naarmate een grondstoffencrisis de inflatie meer en meer in de hand werkt. \”Deze crisis is niet zoals alles wat we hebben gezien sinds president Nixon in 1971 de band tussen de Amerikaanse dollar en het goud doorbrak – wat het einde van het tijdperk van op grondstoffen gebaseerd geld betekende\”, zei voormalig ambtenaar van de Federal Reserve en het Amerikaanse ministerie van Financiën en nu investeringsstrateeg Zoltan Pozsar van Credit Suisse.

\”Als deze crisis (en oorlog) voorbij is, zou de Amerikaanse dollar veel zwakker moeten zijn en aan de andere kant, de renminbi veel sterker, ondersteund door een mandje met grondstoffen.\” Na de oorlog in Oekraïne zal geld niet meer hetzelfde zijn, zei Pozsar over de geschiedenis van de monetaire orde van Bretton Woods. De beleggingsstrateeg zet daarom in op grondstoffen, waaronder goud.

\”Van het Bretton Woods-tijdperk ondersteund door goud over Bretton Woods II ondersteund door intern geld (schatkisten met niet-afgedekte confiscatierisico\’s) evolueren we naar Bretton Woods III ondersteund door extern geld (goud en andere grondstoffen)\”, verklaarde hij. Ook heeft bitcoin een kans om een rol te komen spelen, maar eerst moet deze cryptomunt overleven, benadrukte hij. Het huidige monetaire regime begon te \”afbrokkelen\” toen de G7-landen de deviezenreserves van Rusland in beslag namen na de invasie van Oekraïne op 24 februari.

\”We zien momenteel een regimeverschuiving plaatsvinden in de financieringsmarkten (die, zoals altijd, voorbij zal gaan), evenals een ommekeer in de inflatiedynamiek en de valutareservebeheerpraktijken\”, schreef hij in een rapport dat eerder deze maand werd gepubliceerd.

Pozsar legde ook de dichotomie uit die te zien was in de grondstoffensector na de afkondiging van de sancties tegen Rusland. \”Niet-Russische grondstoffen zijn duurder vanwege de door sancties veroorzaakte aanbodschok die de Russische grondstoffen in feite offline heeft gehaald\”. De inflatie zal tot 2024 op 6% tot 9% blijven, de renteverhogingen van de Fed zullen dat niet kunnen beletten”.

Vanwege de chaos bij het verhandelen van grondstoffen, vraagt ​​Pozsar zich af of er voldoende onderpand is voor marge of krediet voor marge, waarbij hij zich afvraagt wat er zal gebeuren met de grondstoffenfuturesbeurzen als sommige deelnemers falen?

\”Als je gelooft dat het Westen sancties kan opstellen die de pijn voor Rusland maximaliseren en tegelijkertijd de risico\’s voor financiële stabiliteit en prijsstabiliteit in het Westen minimaliseren, zou je ook in eenhoorns kunnen geloven\”, zei hij.

Pozsar ziet de People\’s Bank of China (PBOC) hierin een cruciale rol spelen – het kan staatsobligaties verkopen en Russische grondstoffen kopen of kwantitatieve versoepeling (QE) nastreven om Russische grondstoffen te kopen. Volgens het rapport zal dit bijna vanzelfsprekend leiden tot hogere inflatie in het Westen.