\"\"

Goud en zilver op weg naar eigen nikkelmoment?

Het rommelt op de markten voor edelmetalen. We zien al enkele maanden grote afwijkingen in COMEX-data, zo stelt Peter Schiff. De meeste bewegingen vonden plaats voordat Rusland Oekraïne binnenviel en sindsdien zijn de afwijkingen alleen maar groter geworden. De invasie lijkt trends te hebben versneld die al aanwezig waren.

Uit het laatste data bleek dat de voorraad goud bij de banken nu in het snelste tempo groeit sinds oktober 2020. Dit is slechts één van een reeks interessante ontwikkelingen die we sinds december in de COMEX hebben gezien.

  • December stond voor het op één na grootste leveringsvolume sinds zomer 2020
  • December zag ook de grootste overboeking van bankrekeningen ooit
  • Januari zag het grootste leveringsvolume voor een januari-contract ooit, met meer dan het dubbele van het gemiddelde. Het was ook de ‘minor’ maand met het grootste leveringsvolume sinds maart 2021 en een aanzienlijk aantal contracten stond open ​​voor onmiddellijke levering.
  • In februari vond de grootste contante afwikkeling van leveringscontracten plaats sinds 2018
  • Februari onthulde ook dat de voorraden in de Comex-kluizen in 10 van de afgelopen 12 maanden zijn gedaald
  • Zilver in maart had de grootste correctie ooit in gegevensrecords tussen voorlopig en definitief (tenminste sinds de gegevens zijn vastgelegd). Het was 50 keer groter dan gemiddeld, wat overeenkomt met 28 standaarddeviaties
  • Maart staat voor de grootste levering voor een ‘minor’ maand ooit en de maand is nog steeds niet voorbij
  • Mei is de hoogste openstaande rente ooit op dit punt in het contract. Het is ook de hoogste maand ooit voor een ‘minor’ maand in het recente verleden
  • Juni vertoont dezelfde trends als mei, behalve dat het een belangrijke maand is

De fysieke markt op de COMEX staat met andere woorden onder grote druk. Deze gegevens suggereren dat het mogelijk is dat goud en zilver op een bepaald moment in de toekomst hun eigen \”nikkelmoment\” zullen hebben. Onlangs zagen investeerders die papieren nikkelcontracten bezaten hun transacties geannuleerd toen de prijs van nikkel steeg tot meer dan $ 100.000 per ton, waardoor een onhoudbare prijsdruk ontstond. Langetermijnbeleggers zouden moeten profiteren van de huidige prijzen en van de ruimte beschikbaarheid van edelmetalen om meer fysiek goud en zilver te verzamelen voordat een mogelijke marktkrapte ontstaat.