Het kan tien jaar duren om de inflatie onder controle te krijgen als de Fed faalt 

\"\"

De wereld staart naar een toekomst van hoge inflatie, tragere economische groei en tekorten aan grondstoffen. En als de Federal Reserve er niet in slaagt de zaken onder controle te krijgen, kan het probleem jaren duren om op te lossen, aldus Lewis Black, de CEO van Almonty Industries.

De oorlog in Oekraïne draagt ​​rechtstreeks bij aan de laatste inflatiestijging. Maar het is belangrijk om te onthouden dat veel grondstoffen al bijna recordhoogtes bereikten zelfs voordat Rusland Oekraïne binnenviel, aldus Black.

\”We hadden al verstoringen en regeringen over de hele wereld hebben zoveel geld gedrukt. Als je in de economie zoveel geld duwt, ontstaat er automatisch inflatie. De VS duwen dit nu in de schoenen van Poetin. De inflatie zal volgens Black niet te stuiten zijn. De eerste stap naar herstel is een erkenning van je probleem. En totdat dat gebeurt, zullen de dingen uit de hand lopen.\”

De belangrijkste oplossing zou zijn om de geldhoeveelheid te beperken en de rente te verhogen, waarbij het eerstgenoemde er minder waarschijnlijk uitziet ondanks een agressievere Fed. De Amerikaanse centrale bank heeft al een grote impuls gegeven om te proberen de inflatie te vertragen. Dit is van cruciaal belang, want als het niet wordt gedaan, zou het jaren duren om de geest weer in de fles te krijgen, zei Black. \”Ze moeten de inflatie onder controle krijgen. Als het uit de hand loopt, kan het een decennium duren. Het is absoluut noodzakelijk om nu te handelen – stop met het uitgeven van geld en verminder de hoeveelheid geld die u als overheid circuleert. En ze moeten tarieven. Dat is de enige tool die werkt.\” Ook zouden tekorten aan grondstoffen op korte termijn de inflatie kunnen verlagen door de consumptie te beperken, voegde Black eraan toe.

\”Er is een reëel risico op tekorten op korte termijn als gevolg van een verergerde verstoring van de toeleveringsketen\”, zei hij. \”Verstoring van de toeleveringsketen vermindert de beschikbaarheid van producten. En als je de beschikbaarheid van producten vermindert, verminder je het consumentisme, wat de inflatie helpt stabiliseren. Als je het niet kunt kopen, kun je het niet uitgeven. Dat kan de inflatie stabiliseren of op zijn minst drastisch vertragen.\”

Maar het probleem is zeker nog niet overwonnen. In het komende jaar zullen er andere potentiële tekorten zijn in wat Rusland het meest exporteert: palladium, kalium, nikkel en wolfraam. \”In een geglobaliseerde wereld zijn sancties niet effectief tenzij iedereen zich aanmeldt. En het enige nuttige is sancties op te leggen aan goederen en grondstoffen die Rusland exporteert,\” zo sluit Black af.