Hou het goud in de gaten als de Fed de rente in versneld tempo verhoogt

\"\"

Het is tijd om ons voor te bereiden op twee verhogingen van de Amerikaanse rente met 50 basispunten in mei en juni, gezien het feit dat we een steeds agressievere Federal Reserve te horen krijgen. Goldman Sachs verwacht inderdaad twee verhogingen met 50 basispunten tijdens de vergaderingen van mei en juni, gevolgd door 25 -puntenverhogingen tijdens de resterende vier vergaderingen van het jaar.

\”We voorspellen nu stijgingen van 50 basispunten tijdens zowel de vergaderingen van mei als die van juni, gevolgd door verhogingen van 25 basispunten tijdens de vier resterende vergaderingen in de tweede helft van 2022 en drie driemaandelijkse verhogingen in 2023Q1-Q3\”, schreven Goldman-economen Jan Hatzius en David Mericle in een rapport dat eerder deze week verscheen.

Het eindpercentage van Goldman blijft gehandhaafd tussen de 3% en 3,25%. De bijgewerkte prognoses komen nadat Fed-voorzitter Jerome Powell afgelopen maandag een duidelijk standpunt innam over de inflatie, waarin hij verklaarde dat deze \”veel te hoog\” is en erop aandrong dat het nu tijd is om te handelen.

\”Als we concluderen dat het gepast is om agressiever te handelen door de federale fondsenrente tijdens een vergadering of bijeenkomsten met meer dan 25 basispunten te verhogen, zullen we dat doen\”, zei Powell op de conferentie van de National Association for Business Economics. \”Het risico neemt toe dat een langdurige periode van hoge inflatie de verwachtingen op de langere termijn onaangenaam fors hoger zou kunnen zetten, wat de noodzaak onderstreept voor het Comité om snel te handelen.\”

Tijdens de vergadering van maart verhoogde de Fed de rente voor het eerst sinds 2018 met een kwartpunt.  Na het rentebesluit vertelde Powell aan verslaggevers dat de Amerikaanse centrale bank in 2022 nog zes renteverhogingen voorziet waarbij hij opmerkt dat de economie een strakker monetair beleid \”aankan\”. \”Het FOMC voelt de noodzaak om de prijsstabiliteit te herstellen aan als acuut en is bereid om al zijn instrumenten in te zetten, zei Powell. De volgende Fed-vergadering is gepland in mei, gevolgd door juni, juli, september, november en december.