Rusland levert geen gratis gas aan Europa, zegt het Kremlin

\"\"

Rusland werkt aan methoden om betalingen voor zijn gasexport in roebels te accepteren en het zal te zijner tijd beslissingen nemen als Europese landen weigeren in de Russische valuta te betalen, zei het Kremlin maandag in een druk beluisterde verklaring.

Tijdens een bijeenkomst van de leiders van de Europese Unie op vrijdag kwam er geen gemeenschappelijk standpunt naar voren over de eis van Rusland vorige week dat \’onvriendelijke\’ landen in roebels, niet in euro\’s, moeten betalen voor hun gas.

De Russische centrale bank, de regering en Gazprom, dat goed is voor 40% van de Europese gasinvoer, zouden hun voorstellen voor betalingen van gas in roebel tegen 31 maart aan president Vladimir Poetin moeten presenteren. Daarna zou de maatregel in voege moeten gaan, ondanks de geringe bereidheid van Europa om daar op in te gaan.

\”We gaan geen gratis gas leveren, dat is duidelijk\”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tijdens een telefonische vergadering. \”In onze situatie is het nauwelijks mogelijk en bovendien ongepast om aan goede doelen te doen met Europese klanten.\”

Vrijdag adviseerde de Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, de Duitse energieleveranciers nochtans om niet in roebels voor Russisch gas te betalen.

Italië zal Rusland blijven betalen voor energie in euro\’s, zei een economisch topadviseur van de Italiaanse regering vorige week.

\”Het enige grote probleem in Europa is aardgas en Rusland vraagt ​​ons om in roebels te betalen die we niet hebben en dergelijke afspraken staan bovendien niet in het afgesloten contract\”, zei de topman van het Italiaanse energieconcern Eni, Claudio Descalzi.

Het Poolse PGNiG, dat een contract heeft met Gazprom tot het einde van het jaar, heeft ook gezegd dat het niet zomaar kan overstappen op betalen in roebels. De EU wil dit jaar haar afhankelijkheid van Russisch gas met tweederde verminderen en de invoer van Russische fossiele brandstoffen tegen 2027 beëindigen. Vrijdag zeiden de Verenigde Staten dat ze zullen werken om dit jaar 15 miljard kubieke meter vloeibaar aardgas (LNG) aan de Europese Unie te leveren. Vraag is echter of de Amerikanen deze belofte kunnen waarmaken.