Goudmarkt wacht ongeduldig op nieuwe vergadering FOMC in mei

\"\"

De inflatiecijfers zijn het afgelopen jaar dramatisch gestegen, daar hoeven we waarschijnlijk geen tekening bij te maken. We hebben sinds oktober vorig jaar zowel de CPI- als de PCE-inflatie-index elke maand zien stijgen en dat zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Het laatste cijfer dat door de Amerikaanse regering werd vrijgegeven, was de CPI-index voor februari, die met 7,9% uitkwam op het hoogste punt in 40 jaar.

Zowel de CPI- als de PCE-index zijn de afgelopen vijf opeenvolgende maanden gestegen. De PCE-index kwam uit op 5,1% op jaarbasis in oktober 2021, 5,6% op jaarbasis in november 2021, 5,8% op jaarbasis in december 2021 en 6,1% in januari van dit jaar. Deze index weerspiegelt veranderingen in de prijs van goederen en diensten die worden gekocht door Amerikaanse consumenten.

Het meest opmerkelijk is dat deze index veranderingen in zowel voedsel- als energiekosten weglaat, wat uiteraard een vertekend beeld geeft. Nochtans is het de geprefereerde inflatiemaatstaf die door de Federal Reserve wordt gebruikt om te bepalen wat de juiste maatregelen zijn met betrekking tot de stand van de Fed Funds-rente.

De meeste economen denken dat de Federal Reserve een achterstand heeft opgelopen als het gaat om het laten oplopen van de inflatiedruk tot het huidige niveau door de Fed Funds-rente tot vorige maand tussen nul en 25 basispunten te laten. Ze heeft met andere woorden te laat gereageerd. De laatste cijfers voor de consumentenprijsindex in februari kwamen namelijk uit op 7,9%, wat resulteerde in een grote verandering met betrekking tot hoe snel de Federal Reserve de rentetarieven zal normaliseren.

Tijdens de laatste FOMC-bijeenkomst kondigde de centrale bank de eerste renteverhoging sinds de pandemie aan. De huidige prognose voor de PCE-index in maart door de Federal Reserve Bank van Cleveland geeft aan dat de inflatie zal blijven stijgen. De voorspellingen hieromtrent zijn gebaseerd op gegevens van het Bureau of Labor Statistics, Bureau of Economic Analysis, Energy Information Administration, Financial Times en Haver Analytics.

Ze voorspellen momenteel dat de PCE voor februari 2022 met 0,62% zal toenemen in vergelijking met een jaar geleden en dat de PCE voor maart 2022 jaar-op-jaar met 0,75% zal toenemen. De prognose van de Federal Reserve Bank of Cleveland voor de CPI-inflatie-index voor maart is 8,41% YOY. Ze heeft ook het inflatieniveau voor het eerste kwartaal van dit jaar (2022: Q1) voorspeld, waarvan ze denkt dat het 9,01% zal bedragen. Meer cijfers daarover worden vandaag bekendgemaakt.

Als deze voorspellingen kloppen, zal dat extra druk uitoefenen op de Federal Reserve wanneer ze bijeenkomt voor de volgende FOMC-vergadering in mei. Momenteel voorspelt de FedWatch-tool van de CME dat er een kans van 71,1% is dat de Fed de rente in mei zal verhogen tot ¾% tot 1%. Met een half procent dus. Een dergelijke verhoging zou de neerwaartse druk op de goudprijs doen toenemen. De goudmarkt wacht zodoende ongeduldig op nieuwe vergadering FOMC in mei, pas daarna zal de mist enigszins kunnen optrekken