Yen krijgt rake klappen ten opzichte van de dollar

\"\"

Er doet zich een intrigerende verschuiving voor op de financiële markten en dan hebben we het meer bepaald over het gedrag van de Japanse yen. Meestal wordt de yen sterker als er dingen misgaan op de markten. Het wordt van oudsher gezien als een \”veilige haven\” -valuta.

Dit verbijsterde in eerste instantie veel beleggers: Japan heeft altijd al belabberde overheidsfinanciën gehad en dus kwam het idee van de yen als een veilige schuilplaats voor velen altijd al als vreemd voor. Nu zijn beleggers echter verrast om te zien dat de yen niet sterker wordt, maar snel verzwakt.

Voor alle verwarring is hier een duidelijke reden voor: elke andere grote centrale bank verhoogt de rente of praat erover, maar de Bank of Japan is niet van plan te wijken. Als de ene centrale bank een ruimer monetair beleid voert dan een andere centrale bank zoals de Bank of Japan zal de munt met de ‘losbandige’ centrale bank doorgaans verzwakken ten opzichte van die met een iets meer waakzame bewaker van zijn munteenheid. Vandaar de daling van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Op de keper beschouwd is de verzwakking van de Japanse yen dus niet zo’n verrassend gegeven als het op het eerste gezicht lijkt.