Obligatiemarkt dreigt overstroomd te worden

\"\"

De wereldwijde obligatiemarkten hebben tot dusver een verschrikkelijk jaar achter de rug. Om een ​​door FT Alphaville aangehaalde indicator te citeren: de Bloomberg Global Aggregate-obligatiemarktindex is met meer dan 11% gedaald sinds het hoogtepunt in januari 2021. Dat is de grootste daling sinds ten minste 1990. Voor beleggers in aandelen klinkt dat eerder belachelijk.

Soms kunnen aandelen dat in een week verliezen en de belegger moet dergelijke dalingen gewoon uitzingen. Een koersval van dergelijke omvang is echter een groot probleem voor obligaties. Die hebben het moeilijk omdat beleggers geloven dat de inflatie reëel is. Om nog eens aan te geven hoe obligaties de afgelopen tijd hebben geworsteld, wijst Louis-Vincent Gave van Gavekal erop dat Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 30 jaar 30% zijn kwijtgeraakt sinds hun piek in 2020.

De Oostenrijkse 100-jarige obligatie is in waarde gehalveerd vanaf het hoogtepunt van 2020. Dat zijn enorme koersdalingen. Zoals Gave terecht opmerkt hebben de meeste grote markten voor staatsobligaties buiten China dit soort prijsgedrag vertoond. Prijsgedrag dat niet meer was gezien sinds 1994.

Dat jaar vond er een incident plaats dat bekend staat als het bloedbad op de obligatiemarkt. Hoe dan ook, de huidige evolutie heeft een aantal interessante bijwerkingen. Zoals Ft Alphaville aangeeft behoren negatief renderende obligaties nu bijna tot het verleden. In 2020 bereikte het volume aan negatieve obligaties een piek op bijna $ 18 biljoen.

Nu is er slechts nog $ 2,9 biljoen aan uitstaande obligaties met een negatief rendement. Volgens Matthew Hornbach van Morgan Stanley werd in augustus 2019 de helft van de staatsobligaties verhandeld op negatieve rentes. Nu is dat nog maar 7%.

Dat is allemaal heel interessant, maar wat betekent het? Het is eigenlijk gewoon een extreem levendig beeld van hoe de omgeving is veranderd. De bubbel is echt gebarsten. Deflatie is niet langer de boeman voor beleggers. De grote verschuiving is nu dat deze behoorlijk zenuwachtig beginnen te worden door inflatie. En dat zal voor regeringen en centrale banken lastige evenwichtsoefeningen opleveren.