Westerse landen verbieden goudtransacties met Rusland

\"\"

Westerse economische sancties blijven de Russische economie verlammen en het land is niet in staat zijn enorme goudreserves te gebruiken om zijn afbrokkelende valuta te ondersteunen.

Vorige week donderdag heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën een verklaring de wereld ingestuurd waarin duidelijk wordt gemaakt dat goudtransacties met Rusland verboden zijn, onder verwijzing naar de uitvoerende bevelen die zijn ondertekend door president Joe Biden.

\”VS-personen mogen geen enkele transactie aangaan – inclusief goud gerelateerde transacties waarbij de Centrale Bank van de Russische Federatie, het National Wealth Fund van de Russische Federatie of het Ministerie van Financiën van de Russische Federatie betrokken zijn\”, aldus de Amerikaanse schatkist op haar website.

Volgens sommige rapporten waren er tekenen dat Rusland zijn goudreserves gebruikte om internationale sancties te omzeilen.

\”Het Russisch goudverbod komt zeker als reactie op het verzoek van Rusland aan de \’onvriendelijke\’ landen om hun olie en gas in roebels te kopen\”, zegt Ipek Ozkardeskaya, senior analist bij Swissquote Bank. \”Het nieuws zou geen negatieve invloed moeten hebben op de waarde van goud.\”

Volgens sommige analisten zal de bijgewerkte richtlijn het voor Rusland moeilijker maken om zijn goudreserves te gebruiken om zijn economie te ondersteunen; het maakt het echter niet onmogelijk. Rusland heeft momenteel 2298,5 ton goud in zijn reserves, de op vier na grootste ter wereld met een waarde van ongeveer $ 140 miljard.

Goud zal blijven schitteren terwijl de oorlog van Rusland met Oekraïne de geopolitieke, financiële marktlandschappen verandert

Colin Cieszynski, hoofdmarktstrateeg bij SIA Wealth Management, die zei dat Rusland nog steeds enkele bondgenoten in het Oosten heeft die zijn goud zouden kunnen kopen; hij voegde er echter aan toe dat alle economische sancties die aan Rusland worden opgelegd, vragen doen rijzen over de toekomst van het westerse financiële systeem en de status van de Amerikaanse dollar als reservevaluta.

\”De VS blijven de toegang van Rusland tot de wereldwijde financiële markten beperken, dus er worden steeds meer vragen gesteld over alternatieve valuta\’s en cryptocurrencies\”, zei hij. \”Goud concurreert met de Amerikaanse dollar als mondiale valuta.\”

Cieszynski zei dat de sancties tegen Rusland andere landen ertoe zouden kunnen aanzetten hun blootstelling aan de Amerikaanse dollar te verminderen en dat goud het meest aantrekkelijke alternatief is.

Cieszynski zei dat hij optimistisch is over goud, aangezien de oorlog van Rusland met Oekraïne een onzekere omgeving creëert voor de wereldeconomie, waardoor de vraag naar het edelmetaal als veilige haven wordt gestimuleerd.

\”Zelfs als Rusland zijn goud aan China of een ander land verkoopt, denk ik dat goud goed wordt ondersteund\”, zei hij. \”Al deze onzekerheid zal onderliggend een stevige basis onder de goudprijs leggen.\”