Drijft Powell de economie een diep dal in?

\"\"

De uitverkoop van obligaties verdiepte zich vorige week na de opmerkingen van Jerome Powell, die zei dat de Fed bereid is nog agressiever op te treden om de inflatie aan te pakken. De rente op de 10-jaars Treasury steeg maandag met 20 basispunten tot 2,32% en is sindsdien nog verder gestegen tot 2,50%. Ondertussen brak de 2-jaarsrente op staatsobligaties boven het niveau van 2% om 2,19% te bereiken, waarbij de rentecurve richting een inversie (een van de beste indicatoren van een komende recessie) raast.

\”Als we vaststellen dat we verder moeten gaan dan de gebruikelijke maatregelen van een neutrale politiek (dwz een rentevoet die de economische groei niet belemmert of aanjaagt) en naar een meer restrictieve houding moeten gaan, zullen we dat doen\”, kondigde Jerome Powell aan tijdens een toespraak op de Nationale Vereniging voor Bedrijfseconomie. Hij ging zelfs zo ver om te zeggen dat de centrale bank bereid is de rente op de volgende beleidsvergadering met 50 basispunten te verhogen. Het plaatje rond de consumentenprijzen verslechterde in februari verder toen de CPI-groei steeg met 7,9%, wat neerkomt op de grootste stijging in 12 maanden sinds januari 1982.

Wat is er gebeurd met de uitdrukking ‘tijdelijk’ die bij vorige verklaringen werd gebruikt? \”Naar mijn mening hebben de economen de ernst en aanhoudende wrijvingen aan de aanbodzijde onderschat, die in combinatie met een sterke vraag, vooral naar duurzame goederen een verrassend hoge inflatie veroorzaakten\”, verklaarde Powell op de conferentie. .

De Fed-gouverneur is echter enigszins optimistisch dat centrale bankiers in staat zullen zijn om een ​​zogenaamde zachte landing te bewerkstelligen, waarbij de rente hoog genoeg wordt opgetrokken om te voorkomen dat de economie oververhit raakt, maar niet zo hoog dat het een recessie wordt veroorzaakt.

\”Hoewel sommigen hebben beweerd dat op basis van de geschiedenis de kans groot is dat dit zal gebeuren\”, zijn er drie periodes – meer bepaald in 1965, 1984 en 1994 – waarin de Fed de rente aanzienlijk verhoogde zonder een economische neergang te veroorzaken. \”Ik haast me eraan toe te voegen dat niemand verwacht dat het tot stand brengen van een zachte landing in de huidige context eenvoudig zal zijn – heel weinig is eenvoudig in de huidige context.\”