Amerikaans werkloosheidsrapport ondersteunt agressieve renteverhogingen door de Fed

\"\"

Het Bureau of Labor Statistics heeft vorige vrijdag goed nieuws gebracht. 431.000 Amerikanen vonden in maart een betaalde baan en het werkloosheidspercentage kwam uit op 3,6%. De economen hadden voorspeld dat er meer dan 500.000 banen zouden zijn bijgekomen, maar dergelijke voorspellingen hebben uiteindelijk weinig relevantie. Het rapport geeft duidelijk aan dat de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten levendig en sterk is.

Er ontbreken nog slechts 1,6 miljoen banen of 1% ten opzichte van het niveau van vóór de pandemie. De hogere werkgelegenheid is een bijproduct van een krappe arbeidsmarkt die hogere lonen heeft moeten bieden om nieuwe werknemers aan te trekken.

Het solide rapport zal de Federal Reserve de nodige zuurstof geven om de rente te blijven verhogen, hoogstwaarschijnlijk in een veel agressiever tempo. De Federal Reserve zal echter een bijna onmogelijke missie hebben om een ​​zachte landing van de economie te laten gebeuren.

Het rapport van afgelopen vrijdag heeft alvast geleid tot een sterke daling van de goudprijs, waarbij het meest actieve futures-contract van juni 2022 meteen $ 25,50 of 1,31% verloor. Maar er zijn wel degelijk factoren die de goudprijs ondersteunen. De inflatie bevindt zich op het hoogste niveau sinds 1981. Dit buitengewoon hoge niveau is het resultaat van een reeks gebeurtenissen die zich achter elkaar hebben voorgedaan. Samen zullen deze gebeurtenissen en factoren resulteren in een inflatieniveau van 9,01% voor het eerste kwartaal van 2022, volgens de Federal Reserve Bank van Cleveland. Uit hun onderzoeken blijkt dat de CPI-index in maart zal stijgen tot 8,41% op jaarbasis.

Het buitengewoon hoge inflatieniveau, dat het bijproduct was van de wereldwijde pandemie en de daaropvolgende recessie, is nu nog vergroot door de Russische invasie van Oekraïne. Deze militaire actie zal Europa meer treffen dan de Verenigde Staten vanwege hun afhankelijkheid van de invoer van landbouwproducten uit beide landen, en olie, aardgas en benzine uit Rusland.

Oekraïne wordt nog steeds beschouwd als de graanschuur die de Europese landen voorziet van tarwe en andere landbouwproducten. Maar de productie van Oekraïne is in wezen tot stilstand gekomen. Terwijl Rusland nog steeds olie en zijn derivaten voor de export produceert, hebben de Verenigde Staten samen met de Europese Unie de Russische export grotendeels stil gelegd.

In een meer normale inflatiecrisis kan de inflatie teruggedrongen worden via extreem agressieve renteverhogingen. De complexe oorzaken die hebben geleid tot de hoogste inflatie in 40 jaar hoge inflatie kunnen het probleem echter niet oplossen. Zonder een oplossing voor het militaire conflict tussen Rusland en Oekraïne zal de inflatiedruk in Europa blijven toenemen.

De geopolitieke spanningen in combinatie met exact stijgende inflatieniveaus hebben oplossingen bemoeilijkt die in het verleden van toepassing zouden zijn geweest.

Zonder een oplossing voor het conflict tussen Rusland en Oekraïne zal de inflatie in Europa blijven toenemen. De huidige crisis van geopolitieke spanningen in Europa en inflatieniveaus in de Verenigde Staten van bijna 9,1%, vereist een perfecte uitvoering van de politiek van de centrale banken om een ​​zachte landing te creëren.  De Federal Reserve (maar ook de ECB) is met deze gewaarschuwd.