Goudprijs boekt grootste stijging sinds Q3 2020, weg naar $2.000 ligt wijd open

\"\"

De goudmarkt sloot het eerste kwartaal van 2022 af met de sterkste stijging sinds Q3 2020 – toen er zeer veel vraag was naar het edelmetaal en het goud nieuwe recordhoogtes scoorde van meer dan $ 2.060 per ounce. Goud is in het eerste kwartaal meer dan 6% gestegen, waarbij de spotprijs op de laatste dag van het kwartaal $ 1.944 per ounce bedroeg. Dat is een indrukwekkende ommekeer voor het edelmetaal, dat in 2021 met 3,7% daalde – het slechtste jaar van goud sinds 2015.

De prijsstijging was het sterkst toen goud eerder in maart recordhoogtes bereikte en ruim boven $ 2.000 per ounce klom.

Na de Russische invasies in Oekraïne steeg de vraag naar metaal als veilige haven. Geopolitieke onzekerheid in combinatie met een nog hogere inflatie veroorzaakte een nieuwe golf van instroom in de sector. Ook hebben de signalen van de rentecurve, die wijst in de richting van een recessie, de investeringscase van goud een boost gegeven, aangezien de 2-jaars en de 10-jaars spread in maart kort omgekeerd waren.

\”Zolang materiële vooruitgang bij de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de-escalatie niet gerealiseerd wordt, zal zijn rol als veilige haven het gele metaal waarschijnlijk overeind houden tegen een steeds agressievere Fed-achtergrond\”, aldus strategen bij TD Securities.

Tijdens de laatste handelsdag van het eerste kwartaal steeg het goud opnieuw nadat de Russische president Vladimir Poetin dreigde de gasexport van het land stop te zetten als \’onvriendelijke\’ landen weigerden in roebels te betalen. \”Om Russisch aardgas te kunnen kopen, moeten ze roebelrekeningen openen bij Russische banken. Van deze rekeningen zullen vanaf 1 april betalingen moeten worden gedaan voor aardgas dat geleverd wordt\”, zei Poetin op televisie.

\”Als dergelijke betalingen niet worden gedaan, beschouwen we dit als een wanbetaling van de kopers, met alle gevolgen van dien. Niemand verkoopt ons iets gratis, en we gaan zelf dus ook niet aan liefdadigheid doen. Dat wil zeggen dat bestaande contracten zonder meer zullen worden gestopt.\” Als reactie hierop steeg de goudprijs nogmaals met $ 10.

\”Het decreet van Poetin plaatst Europa in een moeilijke positie en verhoogt het risico van grotere prijsdruk. Goud zal de krantenkoppen blijven halen en lijkt zodoende klaar om nogmaals hoger te gaan, aangezien de recente Russische stap over de levering in roebels suggereert dat een doorbraak in de vredesbesprekingen nog zeer ver weg is\”, zegt OANDA senior marktanalist Edward Moya. \”Goud zal grote weerstand ondervinden op het niveau van $ 1.970, maar als dat niet echt een barrière zou blijken te zijn, ligt de weg naar $ 2.000 per troy ounce en meer wijd open.\”