Aandelen VS en Europa lijden slechtste kwartaal sinds uitbreken pandemie

\"\"

Wereldwijde aandelen daalden vorige week donderdag (de laatste dagen van het eerste kwartaal), waarbij Amerikaanse aandelen meer dan 1,5% verloren, omdat zorgen over een recessie en de Russisch-Oekraïense oorlog een verkoopgolf uitlokten, terwijl de olieprijzen daalden met meer dan $ 6 toen Washington een recordrelease lanceerde uit zijn noodoliereserves.

De dalingen duwden Amerikaanse en Europese aandelen in hun grootste kwartaalverlies sinds begin 2020, toen het uitbreken van de COVID-19-pandemie de wereldeconomie in een neerwaartse spiraal bracht. Herbalancering van de portefeuilles aan het einde van het kwartaal stimuleerde de vraag naar obligaties en hield de rendementen laag, hoewel een nauw in de gaten gehouden deel van de rentecurve van de Amerikaanse staatsobligaties in de buurt van inversie zweefde, na een korte inversie op dinsdag. Velen beschouwen een omgekeerde rentecurve, waarin kortlopende staatsobligaties meer opleveren dan langerlopende schulden, als een voorbode van een recessie.

\”Een omgekeerde rentecurve voor staatsobligaties is een signaal dat toekomstige Amerikaanse aandelenrendementen kunnen gaan tegenvallen\”, zegt Nicholas Colas, medeoprichter van DataTrek Research. \”Kunnen we ontsnappen aan het lot van lage of negatieve rendementen in 2022 als de 10-jaarsrente daalt tot onder de twee jaar? Mogelijk maar niet zeker, vooral niet wanneer de geopolitieke risico\’s en hun effect op de olieprijzen aanhouden of toenemen.\”

Zelfs na een rally in de afgelopen week, toen beleggers tekenen van vooruitgang vierden in vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne, is de S&P 500 nog steeds 5% gedaald in de eerste drie maanden, zijn slechtste kwartaalprestatie in 2 jaar. De STOXX 600 in Europa deed het slechter en verloor 6,5% in het eerste kwartaal, ook de grootste kwartaaldaling sinds begin 2020. De MSCI World Equity-index, die donderdag met 1,3% daalde, had ook het slechtste kwartaal in twee jaar, namelijk met 5,7%. \”Risicoactiva blijven kwetsbaar\”, zeiden analisten van de Australische ANZ Bank. \”Aangezien het Amerikaanse winstseizoen rond 11 april van start gaat, verwachten veel analisten een golf van neerwaartse bijstellingen van de bedrijfswinsten.\”