Biden tapt de oliereserves af om de pijn aan de pomp te verlichten

\"\"

De oliefutures daalden vorige week in één klap met 6% toen president Biden aankondigde dat de VS een \”ongekende\” release van olie uit de Strategic Petroleum Reserve zal doen in een poging om de stijgende prijzen te bestrijden.

De Amerikaanse president zei dat er een miljoen vaten ruwe olie per dag zullen worden vrijgegeven voor een periode van zes maanden. Hij noemde de verhuizing een \”brug\” tot het einde van het jaar, wanneer de binnenlandse productie kan zijn toegenomen. Hij vroeg het Congres ook om vergoedingen vast te stellen voor energiebedrijven die nog geen olie produceren op openbare gronden waarvoor ze huurcontracten hebben afgesloten. Een versnelde productie kan dus een premie opleveren voor de oliebedrijven.

Biden gaf de Russische invasie van Oekraïne de schuld voor het afnemen van de wereldwijde olievoorraden. Ambtenaren van het Witte Huis merkten op dat het Amerikaanse verbod op de invoer van Russische olie het tekort heeft vergroot.

De president legde uit dat hij de stap zette omdat de benzineprijzen het afgelopen jaar met meer dan een dollar per gallon zijn gestegen. Reisinformatiesite AAA meldt dat het landelijke gemiddelde voor een gallon benzine nu $ 4,22 is. Dat was ‘slechts’ $ 2,87 een jaar geleden. In Californië, Hawaï en Nevada bedragen de prijzen gemiddeld meer dan $ 5 per gallon en in 15 andere staten liggen ze boven $ 4.

De energiekosten zijn de grootste factor geweest bij het opdrijven van de inflatie tot niveaus die sinds 1982 niet meer zijn gezien. De prijsindex voor persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) van het Commerce Department toonde aan dat de totale prijzen vorige maand met 6,4% op jaarbasis stegen, terwijl de energieprijzen 25,7% hoger waren.