Inflatievuurtje wordt nog aangewakkerd

\"\"

De inflatie bereikte vorige maand in de Verenigde Staten een niveau dat niet meer werd gezien in vier decennia, opgedreven door voedsel- en energieprijzen. Waarop de consumenten reageerden door minder uit te geven. De prijsindex voor persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) van het Commerce Department steeg in februari tot 6,4% op jaarbasis, het hoogste niveau sinds januari 1982.

De kerninflatie, die de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laat en die de favoriete inflatiemaatstaf van de Federal Reserve is, steeg jaar-op-jaar met 5,4%. Dat is de grootste sprong sinds augustus 1983.

De prijzen voor energiegoederen en -diensten stegen met 25,7%, hoewel dat de kleinste stijging in vijf maanden was. De voedselprijzen stegen met 8%. De prijzen voor goederen waren 9,6% hoger, terwijl de kosten voor diensten met 4,6% stegen.

Uit het PCE-rapport bleek ook dat de persoonlijke uitgaven met slechts 0,2% stegen ten opzichte van de maand ervoor, vergeleken met een stijging van 2,7% in januari. Gecorrigeerd voor prijsveranderingen daalden de bestedingen in februari zelfs met 0,4%. De persoonlijke inkomens stegen met 0,5% maand-op-maand. De boodschap zal duidelijk zijn: het inflatiegevaar is acuut en vergt de hoogst mogelijke waakzaamheid van de kant van de Amerikaanse centrale bank.