Andrew Bailey van de Bank of England ziet inflatie nog verder stijgen

\"\"

Terwijl de goudprijs blijft kwakkelen, heeft president Bailey van de Bank of England een druk beluisterde toespraak gehouden op het Bruegel Instituut in Brussel, België. De gouverneur van de BoE koos als het onderwerp van het gesprek ‘Financiële stabiliteit in veranderende tijden’.

De topman van de Bank of England zei dat we ons bevinden op een nog uitdagender punt voor de wereldeconomie dan na de wereldwijde financiële crises. Dit is een interessante opmerking voor goudbugs, aangezien de prijs van goud enorm is gestegen na die financiële crisis. Er waren toen andere factoren, waaronder de introductie van QE, daarvoor verantwoordelijk. Deze keer gaat het gevaar uit van stijgende rentevoeten die de economische groei een halt kunnen toeroepen. Bailey verwijst in dat verband naar het toegenomen inflatiegevaar.

Hij vervolgde: het is gepast om onder deze omstandigheden te verkrappen, maar er zijn aan beide kanten risico’s wat betreft de inflatie aan verbonden. Toen hem werd gevraagd naar het volgende rentebesluit van de BoE, merkte hij op dat de situatie zeer volatiel is. Dit betekent dat een nieuwe verhoging geenszins een uitgemaakte zaak is, zoals sommige analisten hadden voorspeld.

Goud zal blijven schitteren terwijl de oorlog van Rusland met Oekraïne de geopolitieke, financiële marktlandschappen verandert aan een ongewoon hoog snel tempo. Vooruitkijkend zei Bailey dat de schok van de energieprijzen dit jaar groter zal zijn dan in enig jaar in de jaren zeventig. Hij ziet de inflatie nog verder stijgen. Als dat het geval is, zou er meer actie kunnen komen van de BoE in de vorm van nog meer renteverhogingen. Het zal duidelijk zijn dat de strijd tegen de inflatie nog niet is gestreden. En daar kan het goud alleen maar van profiteren.