Covid-19 speelt Chinese economie duchtig parten

\"\"

Van de ene op de andere dag hebben de PMI\’s voor zowel productie als diensten in maart in China de alarmbel hebben doen rinkelen, zo stelt Frank Vranken als hoofdeconoom van Edmond de Rothschild. Beide barometers zijn gedaald tot onder de drempel van 50, wat duidt op een economische krimp. Het lijkt erop dat de combinatie van Covid en lockdowns samen met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne de Chinese economie hebben beïnvloed.

Ongetwijfeld zullen de autoriteiten reageren en men mag een duwtje in de rug verwachten in de vorm van een aanpassing van zowel het fiscale als het monetaire beleid en mogelijk zelfs van beide. Eén ding lijkt echter duidelijk: de doelstelling van Peking van een BBP-groei van minimaal 5,5% voor dit jaar is zeer onwaarschijnlijk geworden.

China, dat een belangrijke importeur van grondstoffen is, lijdt ook onder hogere inputprijzen voor allerlei grondstoffen. Maar dat gezegd hebbende, verkoopt Rusland zijn belangrijkste product, namelijk olie, naar zowel India als China aan sterk verlaagde prijzen wat grote kortingen impliceert.

Bloomberg meldt dat Oeral-olie, Russische olie van hogere kwaliteit, aan India wordt verkocht met een korting van wel $ 35 pb. En nu Frank Vranken het toch over olie heeft, de prijs voor het zwarte goud corrigeerde nu Washington een zeer grote vrijgave van olie uit zijn strategische aardoliereserves aankondigde, het betreft maar liefst 180 miljoen vaten in de komende maanden. De VS dringen er bij andere landen op aan om dit voorbeeld te volgen.