Fed verhoogt rente de komende 3 maanden met 1% en dat zal de dollarkoers blijven ondersteunen

\"\"

Nu de Federal Reserve agressievere signalen afgeeft, ziet ABN AMRO twee renteverhogingen van 50 basispunten tijdens de volgende twee monetaire beleidsvergaderingen mogelijk. \”We verwachten nu verhogingen van 50 basispunten in zowel mei als  juni\”, zegt Bill Diviney, senior Amerikaanse econoom van ABN AMRO. De Nederlandse bank wees op de agressieve opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell over de duidelijke noodzaak om snel te handelen.

“Dit zijn duidelijke signalen voor ons dat de Amerikaanse centrale bank grotere verscherpingsmaatregelen overweegt dan we eerder dachten\”, zei Diviney. En nu de Amerikaanse aandelenmarkt deze week herstelde, zou de Fed meer vertrouwen kunnen krijgen in haar besluit om de verkrapping op te voeren.

\”Het feit dat het marktsentiment is blijven herstellen (ook dankzij het toegenomen optimisme over het Rusland-Oekraïne-conflict) heeft naar onze mening de Fed groen licht gegeven om door te gaan met deze agressievere benadering van het verkrappende monetaire beleid\”, aldus Diviney.

ABN AMRO ziet dit agressieve tempo echter niet na de vergadering van juni voortduren. Diviney voorspelt een meer geleidelijk tempo van renteverhogingen van 25 basispunten op elk van de FOMC-vergaderingen totdat de beleidsrente van de Fed 2,5-2,75% bedraagt. Wat begin 2023 een feit zou moeten zijn.

Om dit scenario te laten uitkomen, zal de inflatie enige tekenen van afkoeling moeten vertonen. \”Als dit niet gebeurt, zou de Fed kunnen oordelen dat ze het beleid in het versnelde tempo gewoon moet voortzetten\”, voegde Diviney eraan toe. Ook zal de Fed de rente waarschijnlijk niet veel hoger dan 2,5-2,75% optrekken vanwege zorgen over een tragere economische groei en het idee dat het monetair beleid tijd nodig heeft om door het systeem te sijpelen.

\”Hoewel de stijging van de energieprijzen na het uitbreken van het conflict tussen Rusland en Oekraïne de inflatieverwachtingen nog hoger zou kunnen doen stijgen, moet dit risico worden afgewogen tegen de significante groei remmende effecten die de hogere energieprijzen met zich meebrengen\”, schreef Diviney. \”Vergeet vooral niet dat monetair beleid werkt met een aanzienlijke vertraging – tot 18-24 maanden.\” Alle Fed-gerelateerde aandacht gaat nu naar de publicatie van de notulen van de FOMC-vergadering van maart, die over een week worden gepubliceerd.