Goudprijs kan $ 100 dalen als de premie voor veilige vluchthavens verzwakt

\"\"

De goudmarkt zou een daling van $ 100 kunnen beleven als de premie voor geopolitieke veilige havens verzwakt. Verwacht echter geen ineenstorting van de prijzen voor goud of zilver, aangezien de edelmetalen op belangrijke onderliggende ondersteuning mogen rekenen. Dat is alleszins de visie van Bernard Dahdah, analist edele metalen bij Natixis. Hij verwacht dat de goudmarkt op korte termijn volatiel zal blijven aangezien de financiële markten blijven reageren op de krantenkoppen rond de oorlog van Rusland met Oekraïne.

\”De markt zou echter de woorden van Rusland moeten negeren totdat de bommen daadwerkelijk stoppen met vallen\”, zei Dahdah. Hij voegde er echter aan toe dat beleggers de oorlogspremie van goud goed in de gaten moeten houden. \”Om goud hoger te laten stijgen, moet de oorlog escaleren, en ik zie dat niet gebeuren tenzij Rusland besluit zijn grondstoffen als wapen te gebruiken en zijn olie- en gasexport naar Europa afsluit\”, zei hij. \”Op korte termijn zie ik de goudprijs dalen, maar die zal dus niet instorten.\”

Als hij voorbij het conflict in Oost-Europa kijkt, ziet Dahdah de goudprijs in een nieuwe bandbreedte evolueren met steun rond de $ 1.800 per ounce. Hij legde uit dat de stijgende inflatiedruk een nieuwe stijgingsbasis voor goud heeft gecreëerd.

Tegelijkertijd zei Dahdah dat hij ziet dat zilver een nieuwe basis heeft gevonden rond $ 22 per ounce; hij voegde er echter aan toe dat zilver iets meer zou kunnen worstelen dan goud aangezien de industriële vraag te lijden kan krijgen van de verzwakkende wereldwijde economische groei.

Goud krijgt te maken ook met een uitdagende tegenwind in de vorm van een stijgende Amerikaanse dollar nu de Federal Reserve de rente verhoogt. Ondertussen zei Dahdah dat de Europese Centrale Bank de rente laag zal moeten houden, aangezien ze geconfronteerd wordt met een mogelijke recessie. Momenteel prijzen de markten potentieel voor zeven Amerikaanse renteverhogingen dit jaar in, ze zien twee bewegingen met 50 basispunten in de eerste helft van het jaar.

Hoewel de rentetarieven stijgen, merkte Dahdah op dat de stijgende inflatie de rentetarieven negatief zal houden. Hij voegde eraan toe dat de oorlog van Rusland met Oekraïne op lange termijn problemen veroorzaakt op de grondstoffenmarkten die de inflatiedruk minstens tot eind 2022 hoog zullen houden. \”De rentetarieven zullen dit jaar iets minder negatief zijn, maar ze zullen nog steeds negatief zijn en dat is goed voor goud\”, zei hij. “Zelfs als Rusland de oorlog vandaag zou beëindigen, zullen de sancties nog een tijdje van kracht blijven en dat zal de grondstofprijzen hoog houden, wat de inflatie aanjaagt. We verwachten ook dat de prijzen hoog zullen blijven als westerse landen zich terugtrekken van de Russische grondstoffen.”