Rusland koppelt waarde roebel aan het goud

\"\"

De Russische centrale bank hervatte maandag haar goudaankopen bij lokale banken, maar stelde een vaste prijs vast voor het edelmetaal. Vanaf deze week betaalt de Russische centrale bank tussen 28 maart en 30 juni een vaste prijs van 5.000 roebel ($ 52) per gram, verklaarde de bank afgelopen vrijdag. Dit is onder de huidige marktwaarde van ongeveer $ 68.

De centrale bank voegde eraan toe dat de hervatting van de aankoop de aanvoer en ononderbroken productie van lokaal goud zal verzekeren. Twee weken geleden kondigde de Russische centrale bank aan dat ze haar officiële goudaankopen bij lokale banken stopzette vanwege een te sterke vraag van de kant van de consumenten.

Dit komt omdat de Russen in maart goud gingen kopen om hun spaargeld te beschermen toen de roebel instortte. Grote banken in Rusland meldden een stormloop van consumenten die in edelmetalen waaronder gouden munten investeerden.

Sberbank, de grootste financiële instelling van Rusland, meldde dat de vraag naar goud en palladium de afgelopen weken is verviervoudigd. Ondertussen verwees het Russische ministerie van Financiën ook naar goud als een \”ideaal alternatief\” voor de Amerikaanse dollar.

Het vaststellen van een vaste prijs voor goud herinnert sommige analisten er aan wat de VS deden tijdens de jaren van de \”gouden standaard\”. De periode tussen 1879 en 1914 staat bekend als het tijdperk van de klassieke goudstandaard, waarin één ounce goud $ 21 vertegenwoordigde. In de jaren dertig verbood de VS het bezit van goud en verhoogde de waarde van de dollar in goud van $ 20,67 naar $ 35 per ounce.

Die prijs bleef vast op dat niveau tot 1971 toen Richard Nixon de inwisselbaarheid van de Amerikaanse dollar in goud stopte, wat betekende dat andere landen geen dollars meer konden inwisselen voor goud. In 1973 werd de gouden standaard geschrapt.

\”Ik moet denken aan wat de VS deden in het midden van de Grote Depressie. De volgende 40 jaar was de prijs van goud gekoppeld aan de Amerikaanse dollar op $ 35. Er is dus een precedent hiervoor. Het doet me geloven dat de bedoeling van Rusland is om de waarde van de roebel direct te koppelen aan de waarde van goud\”, vertelde Everett Millman, expert op het gebied van edelmetalen bij Gainesville Coins. \”Het lijkt de bedoeling om een ​​vaste prijs vast te stellen in roebel per gram goud. Dat is behoorlijk belangrijk als het erom gaat hoe Rusland financiering kan zoeken en zijn financiering door de centrale bank buiten het Amerikaanse dollarsysteem kan beheren.\”

Goud is een van de meest logische internationale valuta om te gebruiken als je sancties probeert te omzeilen, voegde Millman er nog aan toe.