Als Rusland blijft oorlog voeren in Oekraïne zal de inflatie niet afnemen

\"\"

Sinds goud op 3 maart een hoogtepunt van $2.078 bereikte, reageerden handelaren en investeerders, die de markt als overbought beschouwden, door het gele metaal te verkopen en zo de prijs lager te zetten. Op woensdag 16 maart werden de goudfutures verhandeld aan een dieptepunt van $1.896, voordat ze licht stegen en consolideerden tussen $1.946 aan de hoge kant en $1.910 aan de lage kant. Vorige week donderdag herwon goud wat kracht en bewoog de goudprijs naar een hoogtepunt van $1.960. Vrijdag handelde het goud dan weer met een lagere low en  een lagere high.

De recente prijsdaling is het directe resultaat van recente verklaringen van leden van de Federal Reserve, waaronder voorzitter Powell, die wijzen op een extreem agressieve en agressieve houding met betrekking tot het verhogen van de rentetarieven. Vorige week opende voorzitter Powell de deur voor renteverhogingen van ½% in plaats van ¼% in een poging het huidige inflatieniveau omlaag te brengen.

Hoewel het waar is dat stijgende rentetarieven de economie zullen doen krimpen, verminderen consumenten en bedrijven hun  vraag zodat ze minder goederen en diensten kopen. Er is in de VS een fundamenteel probleem met deze strategie. Volgens de CPI-inflatie-index bedraagt ​​de inflatiedruk bijna 8%. Het volgende rapport daarover verschijnt vandaag 31 maart wanneer de Amerikaanse regering rapporteert over de inflatiecijfers met betrekking tot de benchmark PCE-index (Personal Consumption Expenditures).

Dit is de voorkeursindex die door de Federal Reserve wordt gebruikt omdat deze zowel energie- als voedselkosten weglaat. De belangrijkste reden hiervoor is de extra druk op de productie van voedsel en energie, die de primaire exportproducten zijn van Rusland en Oekraïne. Het is het hoogst onwaarschijnlijk dat we de inflatiedruk zullen zien afnemen, gezien de huidige geopolitieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne en de vraag naar landbouw- en energieproducten die de Europese Unie uit die twee landen importeert.

Hoewel de Fed kan proberen de vraag te verminderen, is het de aanbodzijde die de oorzaak is van recente pieken in de inflatie. Consumenten zullen voedsel moeten blijven kopen en de energie blijven nodig hebben om hun huizen te verwarmen en hun voertuigen te besturen.

Totdat het geopolitieke conflict tot een oplossing komt, is er geen mogelijkheid dat we de inflatiedruk zullen zien afnemen. We kunnen alleen maar hopen dat het niet uit de hand loopt naar het niveau van 1979, toen de inflatie boven de 13% uitkwam. De trieste waarheid is dat zonder een oplossing voor het conflict in Rusland en Oekraïne dat zeer waarschijnlijk is.