Turkse inflatie klimt naar nieuw 20-jarig hoogtepunt, kaap van 60% is gerond

\"\"

De Turkse inflatie steeg in maart naar een nieuw hoogtepunt in twee decennia, waardoor de lira steeds kwetsbaarder wordt doordat de valuta geen stootkussen meer heeft tegen een verdere uitverkoop op de forexmarkt. De consumentenprijzen stegen vorige maand met 61,1% op jaarbasis, wat iets onder de ramingen was volgens een Bloomberg-enquête. In februari werd een stijging met 54,4% opgetekend.

De kernindex, exclusief voedsel en energie, steeg meer dan verwacht tot ruim 48% ten opzichte van een jaar eerder. Een beleidspauze van drie maanden aangekondigd door de centrale bank betekent dat de reële Turkse rentetarieven momenteel de laagste ter wereld zijn, gecorrigeerd na inflatie, aangezien de kost van zowat alles, van voedsel tot energie, in prijs stijgt.

Het ultrasoepele monetaire beleid van Turkije loopt niet synchroon met de toenemende hawkishness van veel van \’s werelds centrale banken in een tijd dat de economie zich schrap zet voor de grondstoffenschokken die zijn ontketend door de Russische invasie van Oekraïne. Met een Turkse reële rente van min 47%, is de lira al fors onder druk komen te staan. De munt realiseerde in maart de op een na slechtste prestatie na de Russische roebel in de opkomende markten ten opzichte van de dollar.

Het huidige beleid van de centrale bank is zonder meer twijfelachtig in de huidige omgeving, met opwaartse risico’s  voor de inflatie. Onur Ilgen, hoofd van de schatkist bij MUFG Bank Turkije in Istanbul, vreest dat de inflatiepiek inderdaad nog niet is bereikt.

\”Gezien de dramatische verandering in de macro-vooruitzichten en financiële omstandigheden, denken we dat de houdbaarheid van dit beleidskader op lange termijn minder waarschijnlijk zal zijn met een inflatie boven de 60% en waarschijnlijk tot ten minste het laatste kwartaal van 2022 hoog boven de 50%\”, zei hij. zei.

Renteverhogingen staan ​​niet op de agenda vanwege het objectief van president Recep Tayyip Erdogan om van een ​​goedkopere lira gebruik te maken om van Turkije een productieland te maken. De koersdaling van de munt, die dit jaar tot nu toe meer dan 9% heeft verloren, voedt ondertussen de inflatie door de invoer duurder te maken.

Na de publicatie van de gegevens op maandag voorspelde minister van Financiën en Financiën, Nureddin Nebati, dat de inflatie tegen het einde van het jaar tot een redelijk niveau zal dalen, zonder daarbij een specifiek percentage te noemen. Vraag is of Nebati zijn wensen niet voor werkelijkheid neemt.