Beleggers dreigen het slachtoffer worden als de Federal Reserve in versneld tempo de rente verhoogt

\"\"

De Fed zal harder moeten ingrijpen wanneer ze via renteverhogingen de inflatie wil temmen, zo stelt een voormalig Amerikaanse centrale bankier. De Federal Reserve zal de aandelen- en obligatiebeleggers hard moeten raken als ze de inflatie onder controle wil krijgen, zegt het voormalig hoofd van de New York Fed.

De hypotheekrente bereikte deze week voor het eerst in tien jaar 5%. Na vorig jaar tot een historisch dieptepunt te zijn gezakt, stijgen de hypotheekrentes momenteel fors. Op 5 april bereikten ze hun hoogste punt in meer dan 10 jaar, met een gemiddelde Amerikaanse rentevoet voor een hypotheek met een vaste rente van 30 jaar van meer dan 5%, een stijging ten opzichte van minder dan 3% een jaar geleden. Experts uit de bouwsector beweren niettemin dat dit een goede zaak is voor de gloeiend hete Amerikaanse huizenmarkt.

Maar de wereldwijde uitverkoop van obligaties neemt toe naarmate Fed haar retoriek aanscherpt. Fed-gouverneur Lael Brainard verklaarde dat de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk haar beleid zal aanscherpen door haar enorme schuldposities in versneld tempo af te bouwen.

Het vooruitzicht van agressieve acties van de kant van de Amerikaanse centrale bank deed het rendement op de benchmark 10-jaars Treasuries met vijf basispunten stijgen tot 2,60%, waardoor dat rendement weer binnen de range van 2018 en 2019 kwam. Het rendement steeg dinsdag met maar liefst 17 basispunten. Obligaties wereldwijd breiden de verliezen deze week uit na het voltooien van een verliesreeks van acht maanden, de langste ooit volgens de Bloomberg Global Aggregate-index. Beleggers dumpen vastrentende waarden nu beleidsmakers de rente verhogen in het licht van de stijgende wereldwijde inflatie en krapper wordende arbeidsmarkten.

De swapsmarkten verwachten dat de Fed de rente met meer dan een kwart procentpunt per keer zal verhogen, met een kans van meer dan 80% op een beweging van een half punt in geprijsd voor de vergadering van mei en juni. In totaal zijn ongeveer 2,22 procentpunten aan extra verhogingen in geprijsd voor de volgende zes vergaderingen tot en met december, tegen 2,13 op maandag. \”Het hele verstrakkingsverhaal van de Fed wordt in tijd en omvang naar voren opgeschoven\”, zegt William O\’Donnell, een strateeg bij Citigroup Inc.