Beleg in grondstoffen, waarvan de helft in goud  

\"\"

Beleg in grondstoffen waarvan de helft in goud, dit naarmate de economische risico’s toenemen. Zo luidt de boodschap in een nieuw rapport van Société Générale

De Federal Reserve begint aan een agressieve verkrappingscyclus van het monetaire beleid en een grote internationale bank adviseert beleggers om hun blootstelling aan grondstoffen, waaronder de blootstelling aan goud, te maximaliseren.

In een rapport gepubliceerd door Société Générale, zei de bank dat ze momenteel een maximale allocatie van 5% van goud in haar Multi-Asset Portfolio heeft, wat neerkomt op de helft van haar blootstelling aan grondstoffen. De opmerking komt terwijl de goudprijs blijft consolideren tussen $ 1.900 en $ 1.950 per ounce. De SocGen-analisten verwachten echter binnen de komende drie maanden een doorbraak naar boven te zien.

“Hoge inflatie en lagere tarieven suggereren dat goud recordhoogten zal bereiken. We verwachten inderdaad dat goud in het tweede kwartaal $ 2.200/oz zal bereiken”, aldus de analisten.

Kijkend naar de andere helft van de blootstelling aan grondstoffen, zeiden de SocGen-analisten dat ze de energiesector liever afbouwen en zich vervolgens richten op basismetalen zoals koper. De bank houdt ook van zilver als industrieel metaal.

\”Om portefeuilles te beschermen, is het kopen van olie niet langer het wondermiddel. Als de centrale banken te sterk reageren op de inflatiedruk in de economie kunnen ze de economie in een recessie duwen, wat zou leiden tot een olieprijs van $ 60/b\”, aldus de analisten.

De aanpassingen aan de Multi-Asset-Portfolio komen er op het moment dat de Franse bank de investeerders waarschuwde dat de economische risico\’s aanzienlijk groter zijn naarmate de wereldeconomie deze nieuwe cyclus ingaat. Ze zeiden dat ze hun blootstelling aan contanten en Amerikaanse staatsobligaties vergroten en hun blootstelling aan aandelen verminderen.

“We gaan nu een derde, risicovollere fase in, nu de inflatie permanent begint te lijken en de inflatiespiraal blijft draaien. De westerse centrale banken zouden de leemten graag opvullen, maar stellen terecht dat ze te ver achterop lopen”, aldus de analisten.

“Om rekening te houden met meer agressieve acties, met name van de Federal Reserve, behouden we onze grote blootstelling aan USD (55% van het totaal) en proberen we de risico’s van onze allocatie verder te verminderen. Hoewel de economische risico\’s toenemen, zien de analisten geen recessie of stagflatie aan de horizon.

“Er zijn verschillende bronnen van veerkracht: een sterk groeimomentum, grote overtollige gezinsbesparingen, sterke bedrijfsbalansen, een nog steeds zeer accommoderend monetair beleid en een activistisch fiscaal beleid. Maar een belangrijk risico blijft anderzijds een vertrouwensschok”, aldus de analisten.

SocGen zei dat de oorlog van Rusland met Oekraïne de wildcard blijft voor de wereldeconomie, omdat het voor meer geopolitieke onzekerheid zal zorgen en de inflatie van de grondstoffen zal opdrijven.

De bank merkte ook op dat het conflict in Oost-Europa leidt tot verschuivingen op de lange termijn in de mondiale vooruitzichten die van invloed kunnen zijn op beleggingsportefeuilles.

“Oorlog in Oekraïne zou kunnen worden gevolgd door een periode van koude oorlog, waarin strategische autonomie op het gebied van defensie, energie en voedsel belangrijke beleidskenmerken zouden worden. Naar onze mening zal de defensiesector een investeringsgebied worden en ESG-compatibel zijn als men zich aan enkele eenvoudige regels houdt. Centrale banken zullen waarschijnlijk proberen meer van hun activa te beschermen, mogelijk door goud toe te voegen”, aldus de analisten.

In het bijzonder, hoewel de energieprijzen op korte termijn stijgen, zeiden de analisten dat de oorlog in Rusland de wereldwijde transitie naar groene energie snel zou kunnen stimuleren.

\”Wij zijn van mening dat de energietransitie moet worden versneld, omdat het ook helpt bij het bereiken van strategische autonomie op energiegebied, dus investeringen in groene deals en andere lange termijn thema\’s zoals waterstof moeten een nieuwe impuls krijgen\”, aldus de analisten.