China zet 26 miljoen mensen in lockdown in Shanghai

\"\"

Veel van de inflatie komt tegenwoordig van de aanbodzijde, niet van de vraagzijde. Het heeft te maken met verstoringen van de toeleveringsketen en de cascade van gevolgen van de economische sancties vanwege de oorlog in Oekraïne. Geen van deze situaties zal op korte termijn enige verbetering laten zien.

Ze kunnen zelfs erger worden, zoals de situatie in China suggereert…

China heeft momenteel te maken met een ernstige uitbraak van COVID. De reden hiervoor is het zeer gebrekkige en ineffectieve nul-COVID-beleid van China. Als er toch een zaak aan het licht komt, sluiten ze onmiddellijk de omgeving af, zetten ze iedereen in quarantaine, testen ze iedereen, sporen ze eventuele contacten op en sturen ze de geïnfecteerden naar isolatiekampen voor twee weken of langer.

Wanneer een uitbraak zich verspreidt, sluiten ze hele steden af ​​en verbieden ze al het transport van of naar die stad. Dit gebeurt nu in Shanghai. De hele stad van 26 miljoen is stilgelegd. Burgers krijgen het bevel om binnen te blijven. Uitstappen naar buiten voor voedsel en water zijn ernstig beperkt in tijd en ruimte.

Shanghai is een van de grootste steden ter wereld en grenst aan Ningbo, een van de grootste containervrachthavens ter wereld. Met deze zoveelste lockdown kunt u verdere verstoringen van de toeleveringsketen verwachten. Het Chinese beleid remt de wereldwijde groei en vormt een nieuwe verstoring van de wereldwijde toeleveringsketens.

Er is niets dat de Fed kan doen om de inflatie te stoppen, omdat het van de aanbodzijde komt, waar de Fed geen controle over heeft. Hogere rentetarieven zullen het aanbod van olie niet vergroten. De Fed heeft geen mandaat om naar olie te boren of aardgasbronnen te ontdekken.

De Fed is met andere woorden in wezen hulpeloos.