De allerbelangrijkste regel bij beleggen is: \”Vecht nooit tegen de Fed.\”

\"\"

De Fed is de machtigste entiteit in het financiële systeem. En zoals we in 2020 ontdekten, is er bijna geen limiet aan haar macht: de Fed was in staat om de meest agressieve marktcrash in de geschiedenis te stoppen.

Opnieuw slaagde de Fed erin de aandelen tijdens een economische stilstand als gevolg van de pandemie naar nieuwe recordhoogtes te dwingen. De belegger mag zich concentreren op waarde beleggen, momentum beleggen of op day trading… maar wat u ook doet, vecht NIET tegen de Fed.

En op dit moment schreeuwt de Fed dat ze het monetaire beleid agressief gaat aanscherpen. In de afgelopen zes weken hebben meerdere Fed-functionarissen, waaronder Fed-voorzitter Jerome Powell (de machtigste Fed-insider ter wereld) verklaard dat de Fed VEEL achterloopt op de inflatie en dit jaar meerdere keren de rente zal moeten verhogen met 0,5%. Lael Brainard is de vicevoorzitter van de Fed, zeg maar de onderbevelhebber van de Fed. Ze is misschien wel de Fed-functionaris die het meest voorstander is van het drukken van geld. Zelden of nooit heeft ze publiekelijk iets gezegd dat niet in het voordeel is van monetaire versoepeling door de Fed.

Vorige week hield deze Brainard een toespraak waarin zij het volgende verklaarde:

  • Hoge inflatie legt een “last op werkende gezinnen”.
  • Het is van “hoogste belang” dat de Fed de inflatie stopt.
  • De Fed zal al in mei beginnen met het afbouwen van haar “balans in een snel tempo”.
  • De Fed is bereid om indien nodig nog “krachtigere maatregelen” te nemen.

Nogmaals, dit is de meest pro-geld drukkende Fed-functionaris die momenteel in functie is en publiekelijk verklaart dat de allerbelangrijkste focus voor de Fed vandaag het beëindigen van de inflatie is.  Dit betekent agressieve renteverhogingen en het zo snel mogelijk inkrimpen van de balans van de Fed.

Dus terwijl dwaze beleggers elke dip op de aandelenmarkt blijven kopen… en bereid zijn te gokken op bedrijven die geen geld konden verdienen, zelfs niet toen de Fed versoepelde… bereiden slimme beleggers zich voor op wat komen gaat. Vecht niet tegen de Fed. Vooral als het de inflatie wil stoppen door een zeepbel te laten knappen.