De paradox op de markt voor halfgeleiders: aandelen in vrije val, zelfs nu de vraag sterk blijft

De vraag naar halfgeleiders is nog nooit zo groot geweest, met een omzetstijging van meer dan 20% voor de sector gedurende de afgelopen 12 maanden. Toch zijn chipaandelen dit jaar een van de slechtst presterende sectoren op de Amerikaanse beurs.

Die paradox weerspiegelt de klif die beleggers zien opdoemen voor de economie en voor de aandelenmarkt vanwege een giftige combinatie van stijgende inflatie en hogere rentetarieven. Chips, die in alles worden gebruikt, van auto\’s tot computers tot fabrieksapparatuur, worden gezien als een van de sectoren in de technologie die het meest verbonden zijn met de cycli in de economie.

De Philadelphia halfgeleiderindex, bekend als de Sox, is dit jaar met 23% gedaald na een winst van minstens 40% in elk van de afgelopen drie jaar. De daling heeft ongeveer $ 750 miljard aan marktwaarde weggevaagd.

\”De gedachte is: \’Oh, de economie gaat misschien krimpen, dus laten we die halfgeleiders maar verkopen\’\”, stelde Kim Forrest, chief investment officer en oprichter van Bokeh Capital Partners.

Beleggers zijn geschrokken van de stijgende rente op Amerikaanse staatsobligaties en de agressieve opmerkingen van functionarissen van de Federal Reserve die de inflatie graag willen terugdringen. De Nasdaq 100 Stock Index daalde maandag met 2,4%, wat bijdroeg aan de verliezen die vorige week werden geleden en die in de afgelopen vijf sessies meer dan $ 1 biljoen aan marktwaarde van deze benchmark index hebben uitgewist.

Als er al problemen zijn opgedoken, is dat nog niet in het radarveld van de analisten op Wall Street gekomen. Volgens gegevens van Bloomberg Intelligence zijn sinds het begin van het jaar de schattingen voor de winstgroei bij halfgeleiderbedrijven in 2022 met ongeveer 4 procentpunten gestegen tot 18%. Dat is te vergelijken met een winstgroei van 10% voor de S&P 500 Index.

Chips zijn zo cruciaal geworden voor een groeiend assortiment producten dat het onwaarschijnlijk is dat er een enorme terugval in de bestellingen zal zijn, aldus Forrest.

Lockdowns in China hebben de productie verstoord, maar chipmakers moeten het verlies nog inschatten dat de nieuwste door Covid veroorzaakte beperkingen voor hun bedrijven zullen hebben.

Vorige week rapporteerde een van de belangrijkste leveranciers van Apple Inc., Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., een recordomzet in het eerste kwartaal. Analog Devices Inc. zei dat de verkoop in het huidige kwartaal de eerdere prognoses zou overtreffen, wat aangeeft dat de vraag sterk blijft en de bezorgdheid dat klanten voorraden aanleggen, wordt gebagatelliseerd.

\”De consensus op dit moment is om negatief te zijn over chips, maar dat weerspiegelt zich niet in de fundamentals\”, zegt Daniel Morgan, senior portfoliomanager bij Synovus Trust. \”Ik ben optimistischer.\”