Komt er een volledig embargo op Russische olie na Franse presidentsverkiezingen?

\"\"

EU legt volgende week een volledig embargo op Russische olie op en dat zal volgens JPMorgan de olieprijs boven $ 185 sturen. Wat tot dusver grotendeels een theoretische modelleringsoefening was, dreigt realiteit te worden. Reuters meldt dat de EU na de Franse verkiezingen van dit weekend een volledig embargo op Russische olie zal afkondigen.

Waarom wachten tot na de verkiezingen om het embargo in te voeren? Simpel: Europese bureaucraten zijn terecht doodsbang dat de komende olieprijspiek de stemming in het voordeel van Le Pen zal duwen, en daarom zal Europa wachten tot na de verkiezingen wanneer Macron hopelijk de volgende president van Frankrijk zal zijn.

Ondanks de duidelijke bedoelingen van de westerse regering om de Russische energieproductie te verlammen, zijn is de Russische olieproductie tot dusver verrassend veerkrachtig geweest, zozeer zelfs dat het saldo op de lopende rekening van Rusland nog altijd erg hoog is. Wat de westerse wereld een doorn in het oog is.

Volgens JPMorgan bereikten de verzendingen in de zeven dagen tot 16 april 7,3 mbd, slechts 330 kbd onder de 7,58 mbd gemiddeld in februari voor het begin van de oorlog. Opmerkelijk is dat JPM berekent dat de Russische export van ruwe olie gemiddeld 360 kbd hoger ligt dan vóór de invasie, terwijl de export van olieproducten zoals stookolie, nafta en VGO met ‘slechts’ 700 kbd is afgenomen.

Zoals eerder opgemerkt, heeft de daling van de export in combinatie met een daling van 200 kbd in de Russische binnenlandse vraag naar olie ertoe geleid dat Russische raffinaderijen hun productie hebben stopgezet. Het volume aan raffinageverminderingen in april is gestegen tot 1,3 mbd, bijna 0,6 mbd boven het niveau dat gebruikelijk is bij het onderhoud van de installaties in april. Eind maart leidde een scherpe daling van de binnenlandse raffinage-doorvoer tot productiestilstanden.

Met dat in gedachten schat JPM nu dat de Russische productiestops in april 1,5 mbd zullen bedragen, vergeleken met de aanvankelijke voorspelling van 2 mbd (de voorspelling van een verlies van 1 mbd van de Russische export voor de rest van het jaar blijft voorlopig ongewijzigd ).

De prognose van JPM is de veronderstelling dat Europese kopers hun aankopen van Russische olie tegen het einde van het jaar met ongeveer 2,0-2,5 mbd zullen verminderen en dat Rusland slechts ongeveer 1 mbd daarvan zal kunnen omleiden.