Stopzetting import Russisch aardgas kan sociale onrust in Duitsland veroorzaken

\"\"

De Duitse federale minister van Economische Zaken en Klimaat, Robert Habeck, waarschuwt dat de onmiddellijke afsluiting van de import van Russisch aardgas in zijn land onrust zou veroorzaken. Hij onthulde in een interview dat een onmiddellijk embargo op Russisch aardgas de sociale vrede in Duitsland zou bedreigen, hoewel een dergelijk scenario momenteel wel degeljik serieus wordt overwogen vanwege de enorme druk die de laatste tijd door de Amerikanen op de EU wordt uitgeoefend. .

Een andere belangrijke factor is de onwil van het blok om te voldoen aan de eisen van president Poetin eind vorige maand, dat onvriendelijke landen zoals de EU-leden voor gas moeten betalen met roebels.

Dit alles laat zien hoe fundamenteel de aan de gang zijnde ‘speciale militaire operatie’ van Rusland in Oekraïne de geostrategische situatie in Europa heeft veranderd. Voorafgaand aan het begin van die campagne, ervoer het blok al grote onrust, gedreven door de weigering van de bevolking om te blijven voldoen aan wat vele Duitsers beschouwden als het politiek gemotiveerde epidemiologische beleid dat door hun regeringen werd opgelegd. De opgelegde maatregelen vanwege de COVID-19 epidemie stuitten namelijk op heel wat weerstand.

Nu zou Duitsland echter in een nog zwaardere crisis terecht kunnen komen in het geval dat de VS het land met succes onder druk zou zetten om de invoer van Russisch gas onmiddellijk af te sluiten. Deze voorspelling die  door niemand minder dan de eigen minister van Economische Zaken is gedaan, moet leiden tot grotere voorzichtigheid met betrekking tot een beslissing omtrent het al dan niet importeren van Russische olie en aardgas.

Tot nu toe werden waarschuwingen daaromtrent beschouwd als Russische propaganda, maar nu is het dus het officiële standpunt van de Duitse regering zelf. De zelf toegebrachte destabilisatie van het grootste land van de EU zou alleen de Amerikaanse belangen dienen door zijn economische rivaal te verzwakken.