Zal de Fed haar inflatiedoelstelling verhogen?

\"\"

Als het op inflatie aankomt, heeft de Federal Reserve een verkeerde berekening gemaakt en de enige uitweg zou kunnen zijn dat de centrale bank haar inflatiedoelstelling van 2% naar 3% verhoogt, zei Mohamed El-Erian, economisch hoofdadviseur van Allianz.

De Federal Reserve heeft te lang gewacht om te reageren op de problematische prijsdruk, zeg maar op de inflatiedruk. \”Het zal geen gemakkelijke uitweg zijn en het zal ongelooflijk controversieel zijn. Maar dat krijg je als je te lang wacht om te herkennen dat de inflatie een probleem is en om daar actie tegen te ondernemen. En nu dragen we de gevolgen van het feit dat de Fed zo laat is\”, vertelde El-Erian maandag aan CNBC.

Wat dit voor de goud- en cryptomarkten zal betekenen, is dat ze allebei hoger zullen gaan in zo\’n omgeving\”, legde hij uit.

Goud is als bekende inflatiehedge dit jaar inderdaad gestegen. Eerder deze week was het edelmetaal sinds 1 januari met ongeveer 9% gestegen nadat de goudprijs kort het niveau van $2.000 per ounce had doorbroken.

Veel voorstanders van Bitcoin beweren ook dat \’s werelds grootste cryptocurrency een goede inflatiehedge is. Maar tot nu toe is Bitcoin met 10,4% in koers gedaald, waarbij de hele crypto-ruimte grotendeels de prestaties van risicovolle activa weerspiegelt, met die van name de Amerikaanse technologieaandelen.

\”De belangrijkste zorg voor de crypto-aanhanger is dat deze daling plaatsvindt op een moment dat goud omhoog is en bijna de kaap van $ 2.000 bereikt. Het grote argument voor crypto is dat het een diversificatiemiddel is in een tijd van inflatie, het blijft tegen die achtergrond een aantrekkelijk alternatief,\” merkte El-Erian op. . \”Maar crypto heeft, in tegenstelling tot goud, enorm geprofiteerd van alle liquiditeitsinjecties. Dus wat je in crypto krijgt, is dit touwtrekken tussen de erkenning dat de liquiditeit uit het systeem als geheel verdwijnt en de aantrekkelijkheid als diversificatiemiddel. \”

De verwachtingen voor de Fed zijn zeer hooggespannen om agressief te verkrappen om te proberen de inflatie onder controle te houden, die het hoogste punt in 41 jaar heeft bereikt. Bij de FOMC-bijeenkomst van mei rekent de markt een kans van 91% op een renteverhoging van 50 basispunten in, volgens de CME FedWatch Tool.

De agressieve vooruitzichten gaan gepaard met de toenemende angst dat de centrale bank de economie te veel zal vertragen met haar veel groter dan verwachte renteverhogingen. En daarom zou de nieuwe inflatiedoelstelling de Fed extra manoeuvreerruimte kunnen geven, aldus El-Erian.