Hedge fondsen kiezen weer voor goud naarmate de geopolitieke inflatierisico\’s toenemen

\"\"

De meest recente handelsgegevens van de Commodity Futures Trading Commission tonen aan dat de oorlog van Rusland met Oekraïne de beheerders van de hedge fondsen naar de goudmarkt blijft duwen, zelfs nu het edelmetaal volgens analisten te maken krijgt met toenemende tegenwind van het verkrappende monetaire beleid wereldwijd.

Het Commitments of Traders-rapport voor de week die eindigde op 12 april toonde aan dat geldmanagers hun speculatieve bruto longposities in Comex-goudfutures met 16.924 contracten verhoogden tot 165.244. Tegelijkertijd stegen ook de shortposities, zij het met slechts 1.526 contracten tot 48.219.

De nettolengte (of het totaal aantal openstaande posities) van goud staat nu op 117.025 contracten, of een stijging van 15% ten opzichte van de vorige week. De goudprijs consolideerde tijdens de betrokken periode tussen $ 1.950 en $ 2.000 per ounce.

Volgens analisten van Société Générale wordt het edelmetaal ondersteund door verdere sancties tegen Rusland en door de inflatierisico\’s, dit ondanks een agressief monetair beleid van de Fed.\”

Niet alleen hebben hedgefondsen hun bullish inzetten op goud verhoogd, maar analisten merken op dat de termijnmarkt nu ook de stijgende inflow weerspiegelt die wordt vastgesteld bij de door goud gedekte exchange-traded funds. De goud-ETF-markt heeft een netto-instroom van 13 weken gekend.

Bank of America verwacht nog steeds dat de goudprijs recordhoogtes zal bereiken en dat de zilverprijs naar $ 30 stijgt. Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, zei anderzijds dat met zowel futures- als ETF-markten die in dezelfde richting wijzen de technische en fundamentele vooruitzichten – voorlopig – op één lijn liggen ter ondersteuning van het gele metaal.

De vooruitzichten voor zilver zijn ook verbeterd doordat hedge fondsen hun bullish posities op het witte metaal verhoogden.

Uit rapport bleek dat de door hedge fondsen beheerde speculatieve bruto longposities in Comex zilverfutures met 2.523 contracten stegen tot 54.935. Tegelijkertijd daalden de shortposities met 592 contracten tot 12.855. De netto lengte van zilver staat op 42.080 contracten, bijna 8% meer dan de vorige week. De zilverprijs consolideerde tijdens de onderzoeksperiode tussen $ 25 en $ 26 per ounce. Analisten hebben gezegd dat zilver, net als goud, profiteert als een veilige haven, aangezien beleggers zichzelf willen beschermen tegen geopolitieke onzekerheid en toenemende inflatiedruk.