Moeten we ons voorbereiden op een harde landing van de economie?

\"\"

Twee weken nadat Deutsche Bank de eerste \”geloofwaardige\” Wall Street-bank werd die eind 2023 officieel van een recessie in de VS haar basisscenario maakte, komt de bank met een nieuwe, nog meer bearish visie in haar laatste ‘House View’-nota. In dat rapport legt de bank uit dat niet alleen een recessie vrijwel onvermijdelijk is, maar dat inflatie de verwachtingen ruimschoots zal kloppen. Wat uiteindelijk zal leiden tot een nog agressievere verkrapping en een diepere recessie met een grotere stijging van de werkloosheid, die op zijn beurt zal muteren in het resultaat dat de Fed zo wanhopig heeft willen vermijden: een harde landing.

David Folkerts-Landau, de hoofdeconoom van de bank, komt in zijn House View tot een pijnlijke conclusie. De onweerswolken boven de wereldeconomie zijn dramatisch verduisterd en de situatie zal er niet op verbeteren, wel integendeel. De Russische invasie van Oekraïne heeft geleid tot fundamentele vragen over de afhankelijkheid van Europa van Russische energie en de geopolitieke stabiliteit van het continent. Het heeft ook de grondstoffenprijzen aanzienlijk opgedreven, waardoor de inflatie boven de doelstelling uitbrak en er een ernstig risico ontstond dat de lange termijn verwachtingen niet meer verankerd raken. Of dat de inflatie met andere woorden niet langer onder controle is.

Het huidige inflatiemomentum betekent dat centrale banken agressief moeten optreden om hun geloofwaardigheid te behouden. De economen van Deutsche Bank verwachten dat de Fed-fondsrente komende zomer een piek van 3,6% zal bereiken, maar aan deze prognoses zijn aanzienlijke opwaartse risico\’s verbonden. We bevinden ons in een nieuwe omgeving, we moeten dansen op een nieuw deuntje, en de incrementele, omkeerbare manier van denken over inflatie en tarieven is waarschijnlijk misleidend.

De inflatie sijpelt steeds dieper door in de verwachtingen en de arbeidsmarkten zijn historisch krap. Waardoor druk op de lonen ontstaat. Het is goed voorstelbaar dat een krachtige inflatiedynamiek de Fed ertoe zal aanzetten de rente te verhogen tot tussen de 4,5 en 5%. Evenzo wordt verwacht dat de ECB de rente tussen september en december 2023 met 250-300bps zal verhogen, waardoor de depositorente binnen het bereik van 2-2,5% komt.

Deze verwachte agressieve verkrapping heeft ertoe geleid dat de groeiprognoses werden verlaagd, met een recessie in de VS eind 2023 als uitgangspunt. Het track record van de Fed laat zien dat het bijna onmogelijk is om zachte landingen te realiseren en tegelijkertijd de inflatie te beteugelen.

Als centrale banken niet snel en agressiever handelen dan voorspeld, zullen de inflatieverwachtingen waarschijnlijk aanzienlijk opgetrokken worden, wat uiteindelijk zal leiden tot een nog agressievere verkrapping en een diepere recessie met een grotere stijging van de werkloosheid. Hoewel de verleiding groot kan zijn om de inflatie naar een hoger niveau te laten stijgen, denken we niet dat de Fed het risico loopt haar zwaarbevochten geloofwaardigheid te verliezen. Bereid je voor op een harde landing die in het verschiet ligt en dat niet alleen in de VS.