De Bank of England zit gevangen tussen hamer en aambeeld

\"\"

De inflatie blijft ook in het VK hoog en zal vrijwel zeker weer stijgen wanneer de cijfers voor april volgende maand verschijnen. Het is nu uitkijken wat de Britse centrale bank gaat doen.

Het is de taak van de Bank of England om de inflatie tussen 1% en 3% te houden, hoe dichter bij 2%, hoe beter. En gedurende korte tijd was dat wat iedereen dacht dat het zou gebeuren. Er werd er van uitgegaan dat de BoE de situatie onder controle had.

Maar nu denken de markten daar anders over. Ze geloven niet langer dat de Bank of England in staat zal zijn om de rentetarieven te verhogen (en dus de inflatie in te tomen), omdat er onlangs een aantal tegenvallende economische gegevens zijn bekendgemaakt.

De detailhandelsverkopen in het VK voor maart waren verschrikkelijk, ze daalden met 1,4% in vergelijking met de voorgaande maand, een veel slechter cijfer dan verwacht. Ondertussen is het consumentenvertrouwen gekelderd. Het is dicht bij het laagste niveau sinds het begin van de verslaggeving (en die gegevens gaan bijna 50 jaar terug, dus het is behoorlijk schrikken geblazen).

Als gevolg van deze grimmige gegevens zijn de markten er nu veel minder van overtuigd dat de Bank of England de rente veel sneller en veel sterker zal verhogen. Ze zal waarschijnlijk niet over één nachtje ijs gaan alvorens ze beslist haar basisrente te verhogen.

Op zijn beurt is het pond sterk gedaald, vooral ten opzichte van de Amerikaanse dollar, die nog steeds wordt ondersteund door investeerders die verwachten dat de Federal Reserve dit jaar behoorlijk agressief zal zijn met renteverhogingen. Snellere rentestijgingen door de Bank of England kunnen een bodem onder de koers van het pond leggen.