Aandelen kunnen met nog eens 10% of meer corrigeren wanneer de rente stijgt, zegt Gartman

Dennis Gartman heeft dag met het handje gewuifd tegen aandelen en beleggers in aandelen zullen het waarschijnlijk niet graag horen dat zijn bearishness steeds sterker wordt.

\”Ik ben vorige week donderdag en vrijdag uit veel longposities gestapt\”, vertelde de voorzitter van de University of Akron Endowment maandag aan Bloomberg Radio. \”Ik ben blij dat ik liquide ben, ik wacht liever langs de zijlijn de komende gebeurtenissen af.\”

Hoewel Gartman, de voormalige uitgever van de invloedrijke \”The Gartman Letter\”, in een recent verleden moest toegeven dat hij ongelijk had over de verwachting van een berenmarkt in 2021, toen de S&P-index met ongeveer 27% steeg in plaats van te dalen zoals hij had verwacht, blijft zijn voorspelling voor 2022 onheilspellend.

\”De koersen zouden nog veel verder naar beneden kunnen gaan\”, zei hij. “Het gebruik van marge om te beleggen in aandelen neemt af. Dat is altijd een van de tekenen van een top in de markt geweest en de kans is groot dat dit ook ditmaal het geval zal zijn. Wees dus voorzichtig. Ik denk dat de belangrijkste indices vanaf hier nog eens met 5% -10% dalen. Minstens. Misschien met nog meer. ”

Gartman verkondigt al langer de komst van een berenmarkt en voorspelde dat de katalysator een agressief Federal Reserve-regime met hogere rentetarieven zou zijn om de snelste inflatie sinds de jaren tachtig te bestrijden.

\”Ik ben daar heel consequent in geweest en heb de universiteit op 31 december vorig jaar de omvang van haar beleggingsportefeuille met 12% laten verminderen tot 15%\”, zei hij. Algemeen wordt verwacht dat de Fed de daggeldrente volgende maand met 50 basispunten zal verhogen, na een stijging met een kwartpunt eerder dit jaar.

Gartman zei in januari dat aandelen in 2022 met maar liefst 15% kunnen dalen. De Standard & Poor\’s 500-index is dit jaar tot nu toe met 11% gedaald.