Explosie van vraag naar zilver in 2021, alle sleutelsectoren deden mee

\"\"

De totale wereldwijde vraag naar zilver bereikte vorig jaar het hoogste niveau sinds 2015 en steeg met 19% tot 1,05 miljard ounces. Er waren stijgingen in elke belangrijke sector waar zilver wordt gebruikt. Het was voor het eerst sinds 1997 dat alle sleutelsectoren samen een stijging van de vraag lieten optekenen.

De laatste editie van Silver News, gepubliceerd door het Silver Institute, publiceerde vorige week haar rapport dat terugblikte op 2021. De vraag naar zilver voor industriële toepassingen steeg vorig jaar met 9% tot 508,2 miljoen ounces, ondanks logistieke uitdagingen in verband met COVID-19. Deze vraag werd ondersteund door de sterke verkoop van consumentenelektronica voor mensen die thuis bleven werken, door grote investeringen in 5G-infrastructuur, door het opbouwen van voorraden langs de leveringspijplijn en door het stijgende zilververbruik in de groene economie, voornamelijk voor toepassingen op zonne-energie.

Zilverinvesteerders stuwden ook de vraag naar het witte metaal op, waarbij de verkoop van zilveren munten en zilveren baren vorig jaar met 36% steeg tot 278,7 miljoen ounces, het hoogste niveau sinds 2015.

De vooruitzichten voor de vraag naar zilver in 2022 blijven volgens het rapport positief. Analisten voorspellen een stijging van 5% in de wereldwijde vraag naar zilver dit jaar, voornamelijk als gevolg van een toegenomen industriële vraag. De laatste editie van Silver News belicht ook enkele andere fascinerende technologische ontwikkelingen die gebruik maken van het witte metaal, samen met enkele interessante ontwikkelingen op de zilvermarkt.

Silicium is de belangrijkste component in de meeste zonnecellen, maar dit kan veranderen op basis van studies van Europese onderzoekers die fotovoltaïsche cellen hebben gemaakt met slechts twee componenten: zilver en bismut. De belangstelling voor antimicrobiële zilvercoatings neemt snel toe naarmate specialisten in de gezondheidszorg en anderen zoeken naar efficiëntere en effectievere manieren om de verspreiding van ziekten aan te pakken.

In een poging om de effecten van de wereldwijde klimaatverandering te verzachten, zoeken ingenieurs naar efficiëntere manieren om koolstofdioxide op te vangen en te gebruiken – een bijproduct van de verbranding van fossiele brandstoffen. Zilver maakt deel uit van een drie-metalen katalysator, samen met goud en koper, waarvan ingenieurs denken dat ze kunnen helpen bij het verminderen van broeikasgassen.

Hoewel printen met nano-zilverinkt behoorlijk nauwkeurig kan zijn, heeft Electroninks uit Austin, Texas een deeltjesvrij, aerosolstraalprintproduct aangekondigd dat volgens bedrijfsfunctionarissen nog fijnere resolutielijnen en uitharding bij kamertemperatuur biedt zonder de hoge elektrische geleidbaarheidseigenschappen van zilver op te offeren. Al deze toepassingen kunnen een bijdrage aan een hogere zilverprijs leveren.