Vraag naar goud is met 34% gestegen in het eerste kwartaal

\"\"

Het zal waarschijnlijk niemand verbazen: de vraag naar goud steeg aan het begin van dit jaar, er was sprake van een stijging van 34% op jaarbasis in het eerste kwartaal van 2022. De totale vraag kwam in het eerste kwartaal uit op 1.234 ton. Dat was de hoogste driemaandelijkse vraag sinds het vierde kwartaal van 2018, volgens het Gold Demand Trends-rapport van de World Gold Council.

De vraag lag in het eerste kwartaal van dit jaar 19% boven het 5-jarig gemiddelde. Volgens de WGC waren de stijgende inflatie en de Russische invasie van Oekraïne de belangrijkste factoren die de vraag dreven. De goudprijs steeg in het eerste kwartaal bovendien met 8%. De instroom van goud in ETF\’s bereikte het hoogste cijfer sinds het derde kwartaal van 2020. De vraag naar veilige havens zorgde voor een toename van 269 ton in ETF’s die in goud beleggen. Dit maakte de uitstroom van 174 ton uit door goud gedekte fondsen in 2021 meer dan ongedaan.

De vraag naar gouden munten en goudbaren kwam uit op 282 ton. Dat was 20% minder dan in een zeer sterk eerste kwartaal vorig jaar, maar het was nog steeds 11% hoger dan het vijfjaarlijkse kwartaalgemiddelde.

Hoewel de vraag naar fysiek goud voor investeringen in zowel de VS als in Europa sterk was, was China de sleutel tot het verklaren van de daling op jaarbasis. Een daling van de Chinese vraag naar goudstaven en munten als gevolg van de nieuwe COVID-19 lockdowns van de overheid zette een rem op fysieke goudinvesteringen in dat land. Recordprijzen voor goud in sommige valuta\’s leidden ook tot winstnemingen. Dit was met name het geval in Japan en Turkije.

Een zwakkere vraag in China en India blokkeerde ook het herstel in de markt van goud voor juwelen. De vraag in het eerste kwartaal daalde met 7% op jaarbasis en kwam uit op 474 ton. Centrale banken voegden in het eerste kwartaal een bescheiden hoeveelheid goud toe aan hun bezit. Netto hebben centrale banken wereldwijd hun goudreserves met 84 ton verhoogd. Dit verdubbelde de stijging ten opzichte van het vierde kwartaal, maar de aangroei was wel 29% lager dan in het eerste kwartaal van 2020. Verschillende centrale banken boekten grote verkopen in het eerste kwartaal, waardoor de netto stijging lager uitkwam.

De vraag naar goud door de industrie steeg met 1% op jaarbasis. Het was het beste eerste kwartaal voor de vraag naar industrieel goud sinds 2018. Hoewel de technologiesector enigszins is hersteld van de impact van de pandemie, blijft de COVID-gerelateerde tegenwind waaien dankzij het draconische beleid van China. Tientallen steden in China zijn geheel of gedeeltelijk afgesloten, waarbij grote industriële en financiële centra zoals Shanghai worden getroffen.

China\’s zero-COVID-beleid viel ook samen met de Chinese nieuwjaarsvakantie. Volgens de WGC zal dit mogelijk gevolgen hebben voor de toeleveringsketen van elektronica in 2022. De oorlog in Oekraïne kan ook gevolgen hebben voor de wereldwijde elektronicamarkt.

Vooruitkijkend zegt de WGC dat het, met zoveel factoren in het spel, moeilijk is om de toekomstige vraag naar goud te bepalen.

Sieraden en de industriële vraag zouden kunnen leiden tot verslechterende marktomstandigheden als de oorlog in Oekraïne voortduurt. Maar we kunnen ook snel betere omstandigheden zien wanneer een oplossing van het conflict in zicht komt. Het valt ook moeilijk te voorspellen hoe de regeringen zullen reageren op een eventuele heropflakkering van COVID-19. Aan de andere kant zegt de World Gold Council te verwachten dat de investeringsvraag dit jaar hoger zal zijn dan vorig jaar als gevolg van hoge inflatie en geopolitieke instabiliteit.