Euro op dieptepunt sinds 5 jaar, pariteit met dollar komt in zicht

\"\"

De euro daalde tot het laagste punt ten opzichte van de dollar sinds maart 2017, waarbij sommige analisten voorspellen dat de valuta binnenkort voor het eerst in twee decennia pariteit met de Amerikaanse dollar zal bereiken.

De euro daalde met maar liefst 1% tot 1,0534 nadat Rusland de gastoevoer naar Polen en Bulgarije had afgesloten, waarmee de eenheidsmunt het dieptepunt overschreed dat in de eerste weken van de pandemie in maart 2020 werd bereikt. Er is nu de verwachting dat pariteit met de dollar binnenkort zou worden bereikt.

Het vooruitzicht van forse renteverhogingen in een snel tempo door de Federal Reserve voedt ook de kracht van de dollar, met een graadmeter voor de dollar die het hoogste punt in vijf jaar bereikt.

\”We blijven short op de euro, met pariteit als doel voor het einde van het kwartaal\”, zegt Philippe Jauer, Global Head of Foreign Exchange bij Amundi Asset Management. \”De huidige marktvolatiliteit heeft deze doelstelling nog versterkt. Het ziet er dus niet naar uit dat de bodem al is bereikt.\”

De euro stond in 2002 voor het laatst op hetzelfde niveau als de dollar. De laatste stap van Rusland op het gebied van energievoorziening (het afsnijden van de gastoevoer naar Polen en Bulgarije) verhoogde alleen maar de druk op de gemeenschappelijke munt, waarbij ook rekening moet worden gehouden met de bezorgdheid over de wereldwijde groei als gevolg van China\’s Covid-19-lockdowns.

“De prognose is voor de euro nog steeds erg negatief\”, zegt Clifton Hill, wereldwijde macroportefeuillemanager bij Acadian Asset Management. Het besluit van Rusland om gas naar Polen en Bulgarije af te sluiten legt veel meer druk op de euro en versnelt de stap naar pariteit tot deze zomer, en mogelijk 0,85-0,90 tegen het einde van dit jaar.\”

De verwachtingen voor renteverhogingen door de Fed hebben de dollar versterkt ten koste van andere valuta\’s van de Groep van 10. De geldmarkten prijzen verhogingen van een half punt bijna volledig in tijdens elk van de volgende drie beleidsvergaderingen van de Fed, nadat beleidsmakers hun benchmark in maart al met 25 basispunten hadden verhoogd.

“De dollar heeft de neiging om beter te presteren wanneer de Amerikaanse economie die van andere landen overtreft en wanneer de risicoaversie hoog is. We bevinden ons vandaag in dergelijke context\”, zegt Salman Baig, een investeringsmanager bij Unigestion SA. “Elke verdere escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne of een nog agressievere toon van de Fed zou zeker het risico verhogen dat de euro naar pariteit zakt.”