Roebel blijft maar in koers stijgen, Russische munt trekt zich weinig aan van sancties

De roebel bereikt deze week het hoogste punt in 2 jaar ten opzichte van de euro in Moskou terwijl Rusland een de gasleveringen naar Polen en Bulgarije stopzette.

De roebel steeg woensdag naar een hoogste punt in meer dan twee jaar ten opzichte van de euro in de handel in Moskou, ondersteund door bestaande kapitaalcontroles en op komst zijnde betalingen van de inkomstenbelastingen, nadat Rusland de lat hoger had gelegd in het aardgasgeschil met Europa.

Rusland heeft de gasleveringen aan Bulgarije en Polen stopgezet omdat deze landen het verzoek om betaling in roebels hebben afgewezen en focuste zich zodoende rechtstreeks op de Europese economieën in zijn zwaarste vergeldingsactie tot nu toe tegen de internationale sancties naar aanleiding van de acties van Moskou in Oekraïne.

De opschorting van de gasleveringen aan een aantal Europese landen zou de geopolitieke spanningen kunnen verergeren en de betrekkingen met Europa verder kunnen verslechteren, wat een negatief effect heeft op het sentiment op de financiële markten, zei Veles Capital in een notitie.

Bij Promsvyazbank zijn de analisten van mening dat de strategische zet van de Russische regering de dollar ervan zou kunnen weerhouden om aanzienlijk sterker te worden ten opzichte van de roebel.

De markt kijkt ook vooruit naar het rentebesluit van vandaag. Algemeen wordt verwacht dat de Russische centrale bank haar belangrijkste rentetarief met 200 basispunten tot 15% zal verlagen, omdat ze probeert de kredietverlening in de economie te stimuleren in het licht van de hoge inflatie, zo bleek uit een opiniepeiling van Reuters.

Lagere tarieven ondersteunen de economie door goedkopere leningen te verstrekken, maar kunnen ook de inflatie aanwakkeren en de roebel kwetsbaarder maken voor externe schokken.

De handelsactiviteit blijft gematigd en enigszins grillig vergeleken met de niveaus van vóór 24 februari, toen Moskou tienduizenden soldaten naar Oekraïne stuurde.

Bewegingen in de roebel worden kunstmatig beperkt door kapitaalcontroles die zijn opgelegd door de centrale bank en de Russische economie wordt geconfronteerd met stijgende inflatie, kapitaalvlucht en het risico van een mogelijke wanbetaling nadat het Westen strenge sancties heeft opgelegd. Allemaal factoren die op de koers van de roebel wegen.