Vier Europese aardgaskopers betaalden al in roebel aan Rusland

Vier Europese gaskopers hebben al voor leveringen in roebels betaald, zoals president Vladimir Poetin eiste, dit volgens een bron die dicht bij de Russische gasgigant Gazprom PJSC staat. Deze anonieme kopers lappen de richtlijnen van de Europese Commissie dus aan hun laars.

Rusland sneed eerder deze week de export van aardgas naar Polen en Bulgarije af en maakte zo van energie een wapen. Wanneer ook andere kopers de voorwaarden van het Kremlin verwerpen, zijn meer afsluitingen na de stopzetting van de gasstromen naar Polen en Bulgarije niettemin onwaarschijnlijk tot de tweede helft van mei, wanneer de volgende betalingen moeten worden gedaan, zei de bron die hoe dan ook anoniem wenst te blijven.

Tien Europese bedrijven hebben al de rekeningen geopend bij Gazprombank die nodig zijn om aan de betalingseisen van Rusland te voldoen, aldus de anonieme bron.

De leveringen aan Polen en Bulgarije werden stopgezet nadat ze het voorgestelde mechanisme van Gazprom voor roebelbetalingen hadden afgewezen, een manier van betalen die volgens de gasgigant niet in strijd is met de sancties van de Europese Unie. Rusland levert gas via pijpleidingen aan 23 Europese landen.

Nadat de EU sancties had opgelegd aan Rusland vanwege de invasie van Oekraïne, eiste Moskou dat het in roebels zou worden betaald voor verzendingen vanaf 1 april. Die betalingen moeten gebeuren via de door de Russische staat gecontroleerde Gazprombank. Het is onzeker of een dergelijke manier van handelen de sancties zou schenden, niet iedereen is het daar over eens.