Duitsland steunt \’geleidelijk\’ EU-verbod op Russische olie

\"\"

Terwijl de EU probeert een gezamenlijk standpunt te bereiken te midden van de nog steeds snel escalerende crisis omtrent het betalen van Russisch aardgas in roebels impasse, heeft Duitsland voor de eerste keer gezegd dat het klaar is om een ​​\’geleidelijk verbod\’ op Russische olie te steunen.

Zoals gedetailleerd wordt beschreven in een baanbrekend Bloomberg-rapport zou Berlijn een gefaseerde benadering van het afbouwen van de import van Russische energie ondersteunen in plaats van enkele van de andere opties die zijn besproken, zoals een prijsplafond of betalingsmechanismen bedoeld om delen van de betaling in te houden.

\”Het verbod zou met een overgangsperiode moeten ingevoerd worden”, zo werd vernomen van bronnen dichtbij de gesprekken. Deze aanpak is verwant is aan de EU-strategie die werd toegepast toen steenkool eerder in april verboden werd.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, beschuldigde het Kremlin van het toepassen van chantage.   Moskou heeft ondertussen nog een paar andere trucjes uitgerold, wat kan geleid hebben te midden van een verandering in de houding van Duitsland met betrekking tot Russische energie waarvan de Duitse bevolking zo sterk afhankelijk van is.

De grootste aardgasbank van Rusland verwierp een betaling van een Duits bedrijf en dat mag worden beschouwd het eerste teken van wrijving tussen Rusland en Duitsland.

Gazprombank gaf aan dat het een betaling van gasleveringen heeft afgewezen, hoewel deze op uitdrukkelijk verzoek van Rusland in roebels werd gedaan. Dit op grond van het feit dat de Duitse regering eerder de Duitse dochteronderneming van Gazprom PJSC heeft overgenomen als onderdeel van de handhaving van sancties.