Russische inkomsten uit fossiele brandstoffen verdubbelen ondanks westerse sancties

\"\"

De westerse sancties isoleren Rusland en verminderen de energieleveringen aan Europese raffinaderijen. Hoewel de Russische energie-export daalt, hebben de hogere prijzen de staatsolie- en gasmaatschappijen van het land in staat gesteld hun inkomsten te verdubbelen, waardoor de roebel werd gestabiliseerd en de militaire machine van president Poetin kon worden gefinancierd.

Volgens The Guardian, verwijzend naar een nieuw rapport van scheepvaartbewegingen door het Centrum voor Onderzoek naar Energie en Schone Lucht (CREA), heeft Rusland sinds de invasie van Oekraïne maar liefst 62 miljard euro opgehaald uit de olie-, gas- en steenkoolexport.

De Russische export naar het door energie geteisterde Europa bedroeg in de afgelopen twee maanden 44 miljard euro, vergeleken met 140 miljard euro voor het volledige jaar 2021. De omzetstijging komt omdat Rusland is blijven profiteren van zijn wurggreep op de Europese energievoorziening, zelfs terwijl de Europa regeringen tevergeefs verwoed hebben geprobeerd te voorkomen dat Vladimir Poetin olie en gas als economisch wapen gebruikt, zei CREA.

CREA-gegevens toonden aan dat de Russische export van ruwe olie in de eerste drie weken van april met 30% daalde, vergeleken met de hoeveelheden in januari en februari vóór de invasie. Stijgende prijzen als gevolg van krappe wereldwijde voorraden hebben de klap van de westerse sancties echter helpen opvangen en hebben Poetin uiteindelijk in staat gesteld zijn oorlogsinspanningen voort te zetten.

\”Rusland heeft de EU in feite in een val gelokt, waarbij verdere beperkingen de prijzen verder zullen verhogen en de inkomsten gelijk zullen houden en dit ondanks de inspanningen van de EU-regeringen\”, legt CREA uit.

De EU ontvangt ongeveer 40% van haar gas, 46% van haar kolen en 30% van haar olie van Rusland en er zijn geen snelle en gemakkelijke alternatieven als de voorziening wordt verstoord. Duitsland was de afgelopen twee maanden de grootste importeur van Russische energieproducten. Duitse bedrijven en vakbonden hebben gewaarschuwd dat een verbod op energieproducten uit Rusland ernstige gevolgen kan hebben voor de industrie en de werkgelegenheid.

Tot dusver hebben westerse sancties een averechts effect gehad toen Rusland de inkomsten uit fossiele brandstoffen verdubbelde. Wat vervolgens belangrijk is om te begrijpen, is dat de Russische olieproductie de komende maanden waarschijnlijk verder zal dalen waardoor de wereldwijde voorraden zullen verkleinen waardoor de energieprijzen zullen verhogen, wat hogere inkomsten voor Poetin zou kunnen betekenen.